Christopher Nolan következő filmjéről egészen mostanáig csupán annyit lehetett tudni, hogy 2017 júliusában kerül a mozikba. A La Viux Du Nord nevű francia újság kiderítette, hogy a Csillagok között, az Eredet és az utolsó három Batman-film rendezője egy második világháborús filmet fog forgatni.

Christopher Nolan a tribecai filmfesztiválonForrás: AFP/2015 Getty Images/Jemal Countess

A franciaországi, a La Manche csatorna partján fekvő Dunkerque polgármestere december közepén annyit jelentett be, hogy egy világhíres rendező fog forgatni a városukban 2016 nyarán. Az újság úgy tudja, hogy Christopher Nolan, valamint testvére és állandó társírója Jonathan Nolan inkognitóban már járt is a tengerparti településen lehetséges helyszínek után kutatva.

Jean-Paul Belmondo a dunkerque-i csata utolsó napjaiban játszódó Két nap az élet című filmbenForrás: Collection Christophel/© Pathe Consortium Cinema/© Pathe Consortium Cinema

1940 májusában a szövetséges haderő 330 ezer katonáját menekítették ki Dunkerque-ből, így elkerülték a brit expedíciós hadsereg teljes pusztulását. A németek körbevették a várost, a szövetségesek egy öt kilométeres sávba szorultak vissza, és rendszeres bombázások és légicsapások közepette szervezték meg az evakuációt.

Nolannek ez lesz az első igaz történeten alapuló filmje, a szereplőkről eddig semmilyen információ nem szivárgott ki. Tarantino és Nemes Jeles László mellett Nolan is elkötelezett támogatója a celluloidra való forgatásnak. Ugyan ez is csak találgatás, de a Playlist elképzelhetőnek tartja, hogy az Aljas nyolcas után Nolan háborús mozgóképe is 65mm-es filmre fog forogni. A Dynamó hadművelet eddigi leghíresebb filmes feldolgozása az 1964-es, Jean-Paul Belmondo főszereplésével készült Két nap az élet volt.