Kilencvenhárom éves korában elhunyt Haskell Wexler dokumentumfilm-rendező és operatőr. Ötször jelölték Oscar-díjra, a Nem félünk a farkastól és a Dicsőségre ítélve fényképezéséért kétszer meg is kapta a szobrot, illetve 1970-ben az Interview With My Lai Veterans című dokumentumfilmjét is kitüntette az Akadémia. 2003-ban a hatezer tagot számláló International Cinematographers Guild Zsigmond Vilmos, Vittorio Storaro és Gordon Willis mellett Wexlert is beválasztotta a tíz legjelentősebb operatőr közé.

Haskell Wexler 2015-ben a New York-i filmfesztiválonForrás: AFP

Négy és fél évig szolgált tengerészként, majd dokumentumfilmek készítésével kezdett el foglalkozni. Amikor csak lehetett, stúdió helyett valós helyszíneken és kézikamerával forgatott, minél nagyobb valósághűségre törekedett. A hatvanas években játékfilmek operatőreként is bizonyította tehetségét, a Richard Burton és Elizabeth Taylor főszereplésével készült Nem félünk a farkastól fekete-fehér képeiért kapta meg az első Oscarját.

Első rendezése, az 1969-ben készült, a chicagói lázadást megörökítő Medium Cool megelőzte a korát, filmjében újszerű módon vegyítette a dokumentarista és a fikciós részeket. A hatvanas és hetvenes évek legjelentősebb amerikai filmjeinek stáblistáján gyakran szerepelt a neve.

Ő fényképezte Steve McQueent és Faye Dunawayt a Thomas Crown-ügy-ben, az ő kamerája előtt szított lázadást Jack Nicholson a Száll a kakukk fészkére című filmklasszikusban, más operatőrök mellett ő is dolgozott Francis Ford Coppola Magánbeszélgetés, illetve Terrence Malick Mennyei napok című filmjén.

Jack Nicholson és Mews Small a Száll a kakukk fészkére című filmbenForrás: AFP

Wexler halálhírét a szintén a filmiparban dolgozó fia, Jeff Wexler közölte Facebookon: a legendás operatőr álmában halt meg. Haskell Wexlerről 2005-ben dokumentumfilmet készített a másik fia, Mark. A Tell Them Who You Are-ból az a meglepő tény derült ki, hogy a többszörös Oscar-díjas szakember színvak volt.