Ők dolgozták halálra magukat Hollywoodban

Alicia Vikander
TORONTO, ON - SEPTEMBER 12: Actress Alicia Vikander attends the InStyle & HFPA party during the 2015 Toronto International Film Festival at the Windsor Arms Hotel on September 12, 2015 in Toronto, Canada. Jason Merritt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ez a tizenöt színész a munkának szentelte 2015-öt, így rendszeresen találkozhattunk velük a moziban, illetve a tévé képernyőjén. A Legendában dupla szerepben látható Tom Hardy végleg világsztár lett az új Mad Max-szel, Kristen Wiig, illetve a SPECTRE kütyümestere, Ben Whishaw szerepelt a legtöbb filmben, de a legnagyobbat az Ex Machina robotlányának, Alicia Vikandernek a karriere lendült előre.  
Vágólapra másolva!

Év végén mindenki megírja a maga a toplistáit. Az Origo Filmklub is összegyűjtötte az év legjobb filmjeit, legnagyobb csalódásait, sőt, még a legjobb és a legrosszabb magyar filmcímek sem kerülték el a figyelmünket. Most egy olyan bravúros alapötletű éves összesítésre leltünk, amely nekünk nem jutott az eszünkbe, de annyira eredeti, hogy mi is közzé tesszük.

Tom Hardy duplamunkát végzett el a Legendában Forrás: Freeman Film

A The Film Experience sorba rendezte az idén legtöbbet dolgozó színészeket, a filmes blog szerint ez volt az a tizenöt ember, akibe 2015-ben rendszeresen bele lehetett botlani a moziban, illetve a tévé képernyőjén. A lista az idei amerikai és brit bemutatók alapján készült, így például a hozzánk csak jövőre érkező A visszatérő és A dán lány szereplői is feltűnnek a toplistán:

15. Bill Murray (Aloha, Rock the Kasbah, A Very Murray Christmas)

14. Nicole Kidman (Grace: Monaco csillago, Paddington, Strangerland, Szemekbe zárt titkok)

13. Chiwetel Ejiofor (Z for Zachariah, Mentőexpedíció, Szemekbe zárt titkok)

12. Cate Blanchett (Hamupipőke, Carol, Truth)

11. Judy Greer (Holnapolisz, Jurassic World, Törtetők, A Hangya, Addicted to Fresno)

10. Mark Ruffalo (Bosszúállók: Ultron kora, Infinitely Polar Bear, Spotlight)

9. Anthony Mackie (A Hangya, Káosz karácsonyra, The Night Before, Our Brand Is Crisis)

8. Oscar Isaac (Ex Machina, Mutassatok egy hőst, Star Wars: Az ébredő Erő)

7. Rachel McAdams (Aloha, Mélyütés, A törvény nevében második évad, Spotlight)

6. Amy Poehler (Parks and Recreation, Agymanók, Wet Hot American Summer: First Day of Camp, Lánytesók)

5. Tom Hardy (Mad Max: A harag útja, A visszatérő, London Road, Legenda)

4. Domhnall Gleeson (Ex Machina, Brooklyn, Star Wars: Az ébredő Erő, A visszatérő)

3. Kristen Wiig (Welcome to Me, Nasty Baby, Wet Hot American Summer: First Day of Camp, The Diary of a Teenage Girl, A Deadly Adoption, Mentőexpedíció)

2. Ben Whishaw (A szüfrazsett, SPECTRE, A homár, London Spy, A tenger szívében, A dán lány)

1. Alicia Vikander (Ex Machina, Testament of Youth, Az U.N.C.L.E. embere, Ételművész, A dán lány)

Maga a szerző is elismeri, hogy a listát szubjektív módon állította össze: látható, hogy nem csupán a filmek száma alapján súlyozott. Oscar Isaac csupán két mozifilmben és egy tévésorozatban szerepelt idén, de mivel mindhárom munkájáról sokat beszéltek, és alighanem karrierjének fontos állomásaiként fogják majd emlegetni őket, így megszerezte a nyolcadik helyet.

Kristen Wiig a Mentőexpedíció című filmben Forrás: 20th Century Fox

Idén a Mentőexpedíció-ban a NASA komunikációs igazgatóját alakító Kristen Wiig, illetve a SPECTRE kütyümestere, Ben Whishaw szerepelt a legtöbb filmben, szám szerint hatban. Utoljára A tenger szívében című tengeri kalandfilmben láthattuk a fehér bálna története után kutató íróként, nemsokára pedig a magyar mozikba is megérkezik a legújabb filmje, az első nemátalakító műtétről szóló A dán lány.

Domhnall Gleeson és Oscar Isaac az Ex Machina című filmben Forrás: Titanic filmfesztivál

Az új Mad Max-nek köszönhetően Tom Hardy még menőbb lett, de idén alighanem Domhnall Gleeson és Alicia Vikander karriere lendült előre a legnagyobbat. Az ír színész az Ex Machiná-val kezdte az évet, a Brooklyn című szívfacsaró és Oscar-esélyes szerelmi történettel folytatta, majd Az ébredő Erő Hux tábornokaként mutatta meg, hogy náci tisztként is nagyszerű tud lenni. Egy másik díjvárományos filmben, A visszatérő-ben is fontos epizódszerepet kapott.

Alicia Vikander Az U.N.C.L.E. Embere című filmben Forrás: InterCom

Az év elején még nem sejtettük, hogy az Ex Machina tulajdonképpen összegyűjtött hármat 2015 legizgalmasabb színészeiből: Isaac és Gleeson mellett ugyanis Vikander is szerepelt benne robotlányként. A svéd színésznőt Guy Ritchie kémparódiájában és Bradly Cooper partnereként az Ételművész-ben láthattuk idén a magyar mozikban, jövőre pedig A dán lány-ban csodálhatjuk majd meg először.