Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Az Amerikai pite után egy egész generáció álmodozott arról, hogy hazaérve a bugyira vetkőzött Shannon Elizabethet találja a szobájában. A szédítően hosszú lábú színésznő hollywoodi karrierje befuccsolt, de nem bánja, hogy más emlékezetes szerep híján még mindig Nadiával azonosítják. Hiszen így van már legalább egy olyan dolog, ami miatt jóval a halála után is emlékezni fognak rá.

#70 - Shannon Elizabeth (Amerikai pite)

Kicsit sarkítok most, de Elizabeth Shannon filmes karrierje lényegében az Amerikai pité-vel kezdődött és az Amerikai pité-vel fejeződött be. Játszott ő más filmekben is, horrorokba különösen szerették hívni, néhány belőlük még a magyar mozikba is eljutott, de a pités tinifilm világsikerét egyik sem tudta megközelíteni.

Shannon Elizabeth és Jason Biggs az Amerikai pitéhez készült promóképekenForrás: InterCom

A szédítően hosszú lábú színésznő az Amerikai pite szlovák cserediákjaként égett bele egy egész generáció retinájába. Ennek a generációnak elég annyit mondani, hogy Nadia, és máris lángra gyúl a tekintetük. Hiszen a lehető legjobb pillanatban, hormonoktól túlfűtött tizenévesként látták az alábbi legendás filmrészletet.

A videónak akár azt a címet is lehetne adni, hogy így nem vesztette el a szüzességét a gyorstüzelő Jim. Nadia – az őt netes kamerával figyelő srácok legnagyobb örömére – bugyira vetkőzik, aztán pedig a fiú pornómagazinjait lapozgatva maszturbálni kezd. Azt hihetnénk, hogy innen már egyenes az út a szexhez, a kamasz srác azonban még ezt is képes elszúrni.

Nadia szerepére egy egzotikus kinézetű bomba nőt kerestek, és Shannon Elizabeth tökéletesen megfelelt ennek a leírásnak. Az apja libanoni, így a színésznő kitűnt a Hollywoodot elözönlő szőke szépségek közül. Karrierjét modellként kezdte, az 1999-es Amerikai pite után azért küzdött, hogy ne csak a külseje, hanem a tehetsége okán is számoljanak vele a rendezők, és így bekerüljön az A-listás színésznők közé. Ez az álma filmjei sikertelensége miatt hamar szertefoszlott.

2001-ben még bizalmat szavazott neki Hollywood, és öt stúdiófilmben is szerepelt: ismét felzaklatta Jimet az Amerika pite 2-ben, nagyokat ijedezett a Horrorra akadva 2-ben, a Vad kanok című pikáns vígjátékban Jerry O’Connell volt a partnere, továbbá feltűnt a Jay és Néma Bob visszavág-ban és a 13 kísértet című horrorban is.

Shannon Elizabeth az Igazából szerelem című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Már ezek a filmek sem voltak éppen előremutatóak a karrierépítés szempontjából, nagyrészt önismétlésről, ostoba vígjátékokról és felejthető horrorokról beszélünk, de legalább bemutatták őket a világ mozijaiban. 2003-ben volt még egy utolsó villanása az Igazából szerelem epizódszereplőjeként, a karácsonyi romantikus vígjáték óta viszont a nosztalgiára építő Amerikai pite: A találkozó jutott el a magyar mozikba.

A színészi pályával a mai napig nem hagyott fel, csak éppen alacsony költségvetésű, sehol nem jegyzett, ezért vélhetően silány minőségű filmekhez adta a nevét. Hollywoodban nem sikerült a csúcs közelébe jutnia, ez azonban nem szegte kedvét, és az élet más területein is kipróbálta magát.

Egy ékszerüzletet menedzsel az unokatestvérével, elkötelezett állatbarát, az általa alapított Animal Rescue nevű szervezet gazdátlan állatoknak keres új otthont. A cikk írásakor legfrissebbnek számító tweetjében arra kérte követőit, hogy támogassanak egy bajba jutott zimbabwei menhelyet. A pókert a második karrierjének nevezte, játszott a World Series of Poker nevű versenysorozatban, és komoly sikereket ért el az asztalnál.

Shannon Elizabeth az Amerikai pite - A találkozó című filmbenForrás: UIP Dunafilm

Elizabeth alighanem megbékélt azzal, hogy nem lett belőle igazi filmsztár. Hizelgőnek tartja, hogy még mindig sokan Nadiának szólítják. „Jó érzéssel tölt el, hogy van legalább egy dolog, amely miatt még jóval a halálom után is emlékezni fognak rám" – nyilatkozta mosolyogva az Amerikai pite: a találkozó idején.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates