A Golden Globe történetében először kapott díjat magyar film. Szabó István kétszer is próbálkozott, de a Redl ezredes-sel és a Hanussen-nel sem sikerült nyernie. A Saul fia azonban nem csupán bekerült a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának jelöltjei közé, hanem meg is nyerte azt.

Nemes Jeles László a Saul fia Golden Globe-díjávalForrás: MTI/AP/NBC/Paul Drinkwater

A díjat Helen Mirren és Gerard Butler konferálta fel, az angol színésznő úgy jellemezte kollégájának a nem amerikai filmeket, hogy azokban több szex, több meztelenség, és kevesebb robbanás van. A viccelődés után őszinte öröm ült ki Mirren arcára, amikor meglátta a győztes nevét a borítékban.

Boldogan tudatta a világgal, hogy nagyszerű dolog történt, hiszen egy olyan ország nyert, amely eddig még nem tudott győzedelmeskedni a gálán. Még az is lehet, hogy ezt az információt Szabó István árulta el neki, az Oscar-díjas rendezővel ugyanis együtt dolgozott Az ajtó című filmen.

A puszilkodás után Nemes Jeles László meghatódott hangon kezdett bele a köszönőbeszédébe:

„Ez hihetetlen. Nagyon köszönöm ezt a csodálatos díjat a Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetségének. A színészekkel és a stábbal is meg akarom osztani ezt az elismerést. A főszereplőt, Röhrig Gézát és a producereket is illeti ez a díj. Köszönöm a Magyar Nemzeti Filmalapnak, hogy finanszírozta a Saul fiá-t, köszönöm a Sony Pictures Classicsnak, és két vezetőjének, Tom Bernardnak és Michael Barkernek. A holokauszt az évek múlásával absztrakcióvá vált. Számomra azonban inkább egy emberi arc. Ne felejtsük el ezt az arcot.”

Összeszedett, lényegre szorítkozó beszéd volt. Alighanem mindenkinek meg tudta köszönni, akinek akarta, és még arra is odafigyelt, hogy magáról a filmről, annak céljáról is eláruljon valami fontosat.

A 73. Golden Globe-gáláról szóló tudósításunkat itt tudja elolvasni.