Leonardo DiCaprio ötödszörre is Oscar-jelölt

The Revenant, Leonardo DiCaprio
Vágólapra másolva!
Mad Max, Rocky, Star Wars – tiszta időutazás a 2015-ös év Oscar-jelöltjeinek listája. Ráadásul a színészi kategóriákban tizennyolc évvel a Titanic után egyszerre nyerhet Oscart Leonardo DiCaprio és Kate Winslet. Az Akadémia pedig örülhet, mert végre olyan filmeket jelöltek, amelyek a nagyközönséget is meghódították, nem csak a filmkritikusokat. Nézzük, kit jelöltek még Oscarra a Saul fia mellett idén!
Vágólapra másolva!

A Saul fia Oscar-jelöléséről és a legjobb külföldi film kategóriájáról itt olvashat részletesebben.

Ősszel még sok amerikai Oscar-szakértő azt jósolta, hogy a Saul fia a legjobb külföldi filmek mezőnyén kívül más kategóriákban is jelöléshez juthat. Hogy ez végül nem így történt az leginkább Hollywood bivalyerős évének tudható be. Ősidők óta nem volt olyan Oscar-szezon, hogy az utolsó pillanatig tizennyolc-húsz film reálisan esélyesnek tűnt volna „legjobb film” jelölésre és a kritikusi díjak sem sokat segítettek abban, hogy leszűküljön a mezőny.

Tom Hardy a Mad Max - A harag útja című filmben Forrás: InterCom

Ráadásul miután évekig a tíz-húszmillió dolláros bevételi eredményeket produkáló függetlenfilmek dominálták a versenyt, idén visszavágtak a hollywoodi blockbusterek és olyan stúdiófilmek versengenek a fő kategóriákban, mint a Mad Max – A harag útja, a Mentőexpedíció és A visszatérő (sőt, sokan még egy Star Wars „legjobb film” jelölésben is reménykedtek az utolsó pillanatig – hiába). Az Akadémiának ez nagyon jó hír, hiszen végre úgy tűnhet, szinkronban van az ízlésük a közönségével, ráadásul a tévéközvetítést is sokkal többen nézik az Egyesült Államokban, ha olyan filmek a jelöltek, amit játszanak is a kisvárosi plázában és nem csak a manhattani művészmozikban.

A Saul fián kívül is van magyar vonatkozás

A legjobb smink és frizura kategóriájának egyik jelöltje magyar vonatkozással bír. A felerészben nálunk forgatott A százéves ember, aki kimászott az ablakon és eltűnt című svéd film forgatásán Rácz Erzsébet fodrászként, Kozma Éva pedig sminkesként dolgozott.

A két magyar szakember Eva Von Bahr és Love Larson keze alatt dolgozott, amennyiben a svéd Forrest Gump-nak is nevezett vígjáték díjat kap, azt a két külföldi sminkmester veheti majd át. Ettől még persze Rácz és Kozma érdeme is a jelölés.

Legjobb film

A nagy dobás (The Big Short): Többen értékelik, mint értik a gazdasági válság komikus elemekkel dúsított krónikáját. Remekül teljesített, de megosztó.

Kémek hídja (Bridge of Spies): Spielberget a gyenge filmjeiért is jelölik, nemhogy egy ilyen jól sikerültért.

Kémek hídja Forrás: InterCom

Brooklyn: Sokan leírták, hogy két-három női főhősről szóló filmet úgyse jelölnek fődíjra, de végül a Brooklyn és A szoba bejutott, a Carol nem.

Mad Max: A harag útja (Mad Max: Fury Road): Ősszel még senki nem hitte, hogy egy májusi kommerszfilm (ráadásul folytatás/spinoff) tényező lehet az Oscar-versenyben, de végül a kritikusok belobbizták.

Mentőexpedíció (The Martian): Az év egyik legnagyobb anyagi sikere és legjobb hangulatú blockbustere Ridley Scott egyik utolsó esélye lehetett volna egy rendezői Oscarra, de nagy meglepetésre abban a kategóriában nem jelölték.

Mentőexpedíció Forrás: InterCom

A visszatérő (The Revenant): Nehéz elképzelni, hogy DiCaprio legjobb színészi szobrán kívül akarjanak még bármit adni Inarritunak, úgy, hogy tavaly nyert a sokkal jobb Birdman-nel.

A szoba (Room): Hiába hangzik irtó lehangolónak, valójában felemelő és életigenlő film, kis költségvetésű függetlenfilmként meglepő, hogy ilyen jól teljesített végül.

Spotlight: Egy nyomozás részletei: Nagyon gyenge éllovas, mindössze hat jelölést szerzett és inkább elismerik, mint szenvedélyesen szeretik. Kompromisszumos választottként nyerhet, de nem kizárt, hogy egy jó kampánnyal végül lenyomja valamelyik konkurens.

Nyerni fog: Spotlight: Egy nyomozás részletei

Nyernie kellene: Mad Max: A harag útja

Méltatlan mellőzés: Carol és Agymanók

Legjobb rendező

Lenny Abrahamson (A szoba): A meglepetésjelölt, akinek a nagy esélyes Ridley Scottot sikerült kiütnie egy sokkal kevésbé látványos, de hasonlóan nagy kihívást jelentő filmmel.

Tom McCarthy (Spotlight): Még negyven éves sincs, csak az ötödik filmje és visszafogottságával egyáltalán nem azt a virtuozitást nyújtja, amit ebben a kategóriában értékelni szoktak, de ha a film nyer, valószínűleg őt is húzza magával.

Adam McKay (A nagy dobás): Eddig idióta Will Ferrell-komédiákat rendezett, ezzel a jelöléssel most durván szintet lép.

George Miller (Mad Max: A harag útja): A kategória élő legendája. Már van egy Oscarja, de meglepő módon az animációs kategóriában a Táncoló talpak-ért.

Alejandro Gonzalez Inarritu (A visszatérő): 1950 óta nem volt olyan (Joseph L. Mankiewicz), hogy egy rendező egymást követő két évben nyerjen Oscart. A Golden Globe diadal után mutatkozik némi esély arra, hogy Inarritunak sikerül.

Alejandro Gonzalez Inarritu és Leonardop DiCaprio A visszatérő forgatásán Forrás: Twentieth Century Fox Film Corporation

Nyerni fog: Alejandro Inarritu (A visszatérő)

Nyernie kellene: George Miller (Mad Max: A harag útja)

Méltatlan mellőzés: Todd Haynes (Carol)

Legjobb női főszereplő

Cate Blanchett (Carol): Két éve nyerte a második Oscarját, bármennyire is megérdemelné, senki nem érzi, hogy eljött volna a harmadik ideje, de ha így halad, húsz éven belül megszorongathatja Meryl Streepet a jelölés-rekordok terén.

Cate Blanchett a Carol című filmben Forrás: The Weinstein Company

Brie Larson (Room): Sokan máris az új Jennifer Lawrence-ként emlegetik, bár ő négy évvel idősebben, 27 évesen lesz Oscar-díjas, bár lényegesen megérdemeltebben, mint Lawrence három évvel ezelőtt.

Jennifer Lawrence (Joy): Három agyonjelölt film után hirtelen úgy ráunt az Akadémia David O.Russellre, hogy még Jennifer Lawrence jelölése is kétséges volt, de végül persze nem feledkeztek meg róla.

Charlotte Rampling (45 év): Az idei év Marion Cotillard-ja; az európai istennő, akiről minden más díjkiosztó megfeledkezett, csak Oscar nem. Persze így is szégyen, hogy ez csak az első jelölése.

Saoirse Ronan (Brooklyn): Ha lenne ezüstérem, azt kapná ő idén, de 22 évesen már a második Oscar-jelölés is óriási teljesítmény.

Nyerni fog: Brie Larson (A szoba)

Nyernie kellene: Charlotte Rampling (45 év)

Méltatlan mellőzés: Charlize Theron (Mad Max: A harag útja)

Legjobb férfi főszereplő

Bryan Cranston (Trumbo): Nincs hivatalos kimutatás arról, hogy mennyiben köszönhető ez a jelölés a Breaking Bad-nek, de a gyengécske Trumbo láttán arra tippelnénk, hogy több, mint 50%.

Matt Damon (Mentőexpedíció): Meglepő, hogy ez még csak Damon harmadik színészi jelölése (forgatókönyvíróként nyert a Good Will Hunting-ért), hamarosan annyira tartozni fognak neki, mint DiCapriónak.

Leonardo DiCaprio (A visszatérő): Mindenki nyugodjon meg! Ez most tényleg Leo éve, nincs komoly vetélytársa, meg fogja nyerni és végre vége a hülye „Leo Oscart akar” mémeknek az interneten. Tegyünk úgy, mintha A Wall Street farkasá-ért kapná.

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: InterCom

Michael Fassbender (Steve Jobs): Három éven belül a második jelölése és ha ebben a mederben halad tovább, még sok másik fogja követni. Kár, hogy nem hajlandó kampányolni, mert anélkül lehetetlenség nyerni.

Eddie Redmayne (A dán lány): Bravó Eddie, kettő egymás után, de Michael Keaton tavalyi legyőzését akkor sem fogjuk egykönnyen megbocsátani!

Nyerni fog: Leonardo DiCaprio (A visszatérő)

Nyernie kellene: Michael Fassbender (Steve Jobs)

Méltatlan mellőzés: Michael Keaton (Spotlight)

Legjobb női mellékszereplő

Jennifer Jason Leigh (Aljas nyolcas): Botrány, hogy ez még csak Jason Leigh első jelölése, de aki abban bízik, hogy Tarantino a győzelemig is eljuttathatja, ne feledje, hogy az előző két Tarantino-filmmel szemben (ami Christoph Waltznak hozott mindkétszer szerencsét) az Aljas nyolcas nagyon alulteljesített a jelöléseknél és a mozikasszáknál is.

Jennifer Jason Leigh az Aljas nyolcas című filmben Forrás: Fórum Hungary

Rooney Mara (Carol): Az Akadémia végül nem korrigálta a kategória-csalást és mellékszereplőként jelölte a Cate Blanchettel egyenrangú alakítást nyújtó Marát. Nyerhetne, de túl visszafogott a szerep és a másodjára jelölt színésznő maga is.

Rachel McAdams (Spotlight): Vagy öt díjra érdemes férfi alakítás van a Spotlight-ban, a nem túl emlékezetes egyetlen női szereplőnek viszont könnyebb dolga volt jelöléshez jutni. Ügyesen választ mostanában szerepeket, megérett erre a jelölésre.

Alicia Vikander (A dán lány): Ment a nagy kategória-csaló sakkozás, hogy ne versenyezzen saját maga ellen (Ex Machina) vagy inkább nyerje meg ezt a kategóriát, hiába egyértelmű női főszereplő.

Kate Winslet (Steve Jobs): A hetedik jelölésekor már több színésznek is van két Oscarja, Winslet esélyeit mégsem taksálták sokra a Golden Globe győzelemig. Azóta viszont egyre jobb ötletnek tűnik rajta keresztül díjazni a méltatlanul elvérzett Steve Jobs-t.

Nyerni fog: Kate Winslet (Steve Jobs)

Nyernie kellene: Rooney Mara (Carol)

Méltatlan mellőzés: Jane Fonda (Ifjúság)

Legjobb férfi mellékszereplő

Christian Bale (A nagy dobás): Karrierje első felében rendre megfeledkeztek róla, most viszont rövid időn belül a harmadik jelölése, bár A nagy dobás inkább szép csapatmunka.

Tom Hardy (A visszatérő): Hardynak már évek óta érik ez a jelölés és idén mindkét legtöbb jelölést kapott filmben szerepel. Az viszont, hogy DiCaprión kívül őt is elismerték, arra utal, hogy A visszatérő nagyon erős versenyző.

Mark Ruffalo (Spotlight): Ez már a harmadik jelölése (tavaly is jelölték a Foxcatcher-ért) ebben a kategóriában és rohadtul megérdemelne egy Oscart. Tekintve, hogy a Spotlight fődíj-esélyes és ez az erősebbik színészi jelölése, akár nyerhet is.

Mark Rylance (Kémek hídja): Nagyon kedvelt színpadi színész, a nagyközönség számára ismeretlen a neve, de kollégái imádják és könnyen győzelemhez segíthetik szavazatukkal.

Sylvester Stallone a Creed - Apollo fia című filmben Forrás: The Picture Desk/n/a/Barry Wetcher

Sylvester Stallone (Creed – Apollo fia): Ne tévesszen meg senkit a Golden Globe álló ováció, Stallonét azért nem övezi akkora köztisztelet, hogy simán vigye ezt a kategóriát, bár kétségtelenül filmtörténelmi pillanat lenne, ha 39 évvel első és egyetlen (színészi) jelölése után ugyanazzal a karakterrel nyerne.

Nyerni fog: Mark Rylance (Kémek hídja)

Nyernie kellene: Mark Ruffalo (Spotlight)

Méltatlan mellőzés: Idris Elba (Beasts of No Nation)

Az összes további jelölt

Legjobb adaptált forgatókönyv:

A nagy dobás
Brooklyn
Carol
Mentőexpedíció
A szoba

Legjobb eredeti forgatókönyv:

Kémek hídja
Ex Machina
Agymanók
Spotlight
Straight outta Compton

Legjobb operatőri munka:

Carol
Aljas nyolcas
Mad Max - A harag útja
A visszatérő
Sicaro

Legjobb animációs film:

Anomalisa
Inside Out
Shaun the Sheep
Boy and the World
When Marnie Was There

Legjobb egész estés dokumentumfilm:

Amy
Cartel Land
The Look of Silence
What Happened, Miss Simone?
Winter on Fire: Ukraine’s Fight for Freedom

Legjobb rövid dokumentumfilm:

Body Team 12
Chau Beyond the Lines
Claude Lanzmann
A Girl in the River
Last Day of Freedom

Legjobb vágás:

A nagy dobás
Mad Max - A harag útja
A visszatérő
Spotlight
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb betétdal:

Earned It (A szürke ötven árnyalata)
Til It Happens To You (The Hunting Ground)
Writings On The Wall (Spectre)
Manta Ray (Racing Extinction)
Simple Song 3 (Ifjúság)

Legjobb vizuális trükk:

Ex Machina
Mad Max
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

A legjobb látványterv:

Kémek hídja
A dán lány
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő

Legjobb animációs rövidfilm:

Bear Story
Prologue
Sanjay’s Superteam
We Can’t Live Without Cosmos
World of Tomorrow

Legjobb élőszereplős rövidfilm:

Ava Maria
Day One
Everything Will Be Okay
Shok
Stutterer

Legjobb hangvágás:

Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Sicario
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb hangkeverés:

Kémek hídja
Mad Max - A harag útja
Mentőexpedíció
A visszatérő
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb filmzene:

Kémek hídja
Carol
Aljas nyolcas
Sicario
Star Wars: Az ébredő Erő

Legjobb kosztüm:

Carol
Hamupipőke
A dán lány
Mad Max - A harag útja
A visszatérő

Legjobb smink:

Mad Max - A harag útja
100 éves emmber, aki kiesett az ablakon
A visszatérő