Oscar-díjra jelölték a Saul fiát

jelölős
Vágólapra másolva!
Eljött a nagy pillanat: huszonhét év után ismét Oscar-jelölt egy magyar film! A Saul fia a legjobb idegen nyelvű film kategória legnagyobb esélyeseként versenyez a díjért, Nemes Jeles László rendező már készítheti is a köszönőbeszédét a február 28-i Oscar-átadóra.
Vágólapra másolva!

Leonardo DiCaprio ötödszörre is Oscar-jelölt

Stallone negyven évvel az első film után végre a jelöltek között van Rocky szerepéért, Ridley Scottot és Tarantinót mellőzték, a Saul fián kívül is van magyar vonatkozás. Olvassa el összeállításunkat a 2016-os Oscar-díj jelöltjeiről!

Magyar idő szerint csütörtökön délután jelentették be a 2016-os Oscar-jelöléseket, és a legjobb idegen nyelvű film öt jelöltje között felolvasták a Saul fia címét is. Nemes Jeles László alkotása ezzel a kilencedik magyar nagyjátékfilm, amit Oscar-díjra jelöltek ebben a kategóriában, utoljára huszonhét éve, Szabó István Hanussen-jével voltunk a legjobb öt között. A díjat egyetlen alkalommal nyertük meg, 1981-ben a Mephisto című filmmel, amit szintén Szabó István rendezett.

John Krasinski és Cheryl Boone Isacs bejelenti az Oscar-díjra jelölt legjobb idegen nyelvű filmek közül a Saul fiát Beverly Hillsben 2016. január 14-én Forrás: MTI/EPA/Paul Buck

Közel nyolc hónap telt el azóta, hogy a Saul fia elnyerte a cannes-i filmfesztivál második legfontosabb díját a Coen testvérek zsűrijétől. Az Oscar szócska már a franciaországi filmfesztivál alatt is gyakran elhangzott a rendhagyó megközelítésű holokausztfilmmel kapcsolatban, de akkor még nem lehetett tudni, mivel áll elő a világ többi része.

Magyarország egészen bizarr nevezésekkel próbálkozott az utóbbi évtizedben. Gondoltuk, hogy:

  • nem kell, hogy egy film jó legyen, elég ha szépen van fényképezve, és a holokausztról szól (Sorstalanság - 2005)
  • nem kell, hogy Hollywoodban bárki képes legyen végignézni, elég ha a megveszekedett filmőrültek odavannak érte (A torinói ló – 2011)
  • talán kitűnhetünk valami sokkolóval (Taxidermia – 2006)
  • illetve, volt, hogy nem is tudjuk, mit gondoltunk (Kaméleon – 2008).

Az utóbbi években viszont a nemzetközi filmfesztiválokon aratott sikereknek köszönhetően benne volt a levegőben egy magyar Oscar-jelölés lehetősége. Két éve Szász János filmje, A nagy füzet bejutott a kilenc filmből álló szűkített listára és sokan ugyanezt jósolták tavaly Mundruczó Kornél Fehér Isten-ének is. A végső ötösbe bekerülés egyiknek sem jött össze, de Magyarország újra felkerült a filmes világtérképre, azon országok közé, amelyeknek a nevezéseire mindig érdemes odafigyelni.

Mads Mikkelsen és Nemes Jeles László a cannes-i díjkiosztón tavaly májusban Forrás: AFP/Valery Hache

Nem mindegy persze, hogy a Saul fia amerikai forgalmazási jogait már Cannes-ban megkaparintotta a Sony Pictures Classics, amely évek óta szinte monopolizálta a legjobb külföldi film Oscar-kategóriáját. Ők vitték győzelemre a Szerelem című Haneke-filmet, az iráni Nader és Simin – Egy elválás történeté-t és az argentin Szemekbe zárt titkok-at is.

Pontosan tudták, hogy a Saul fiá-nak hol kell feltűnnie az őszi Oscar-szezonban ahhoz, hogy év végére a kategória éllovasává válhasson: Telluride, Torontó, New York, London. A 38 éves, angolul kiválóan beszélő elsőfilmes Nemes Jeles pedig tudta, hogy megéri végigcsinálnia a kampányt, mert Hollywoodban kézfogások és csecsemőpuszilgatások nélkül nem lehet Oscart nyerni.

Röhrig Géza és Nemes Jeles László egy torontói partin 2015 szeptemberében Forrás: AFP

A film kritikai elfogadottsága kiemelkedően magas Amerikában, a kritikusi véleményeket összegző Rotten Tomatoes nevű site-on 92 százalékon áll, azaz a szakírók túlnyomó többsége pozitív véleménnyel van róla, és eddig 14 amerikai kritikusi szövetség választotta meg az év legjobb idegen nyelvű filmjének, valamint a Golden Globe-ot is megnyerte. Éppen ezért egyáltalán nem elfogultság a kategória éllovasának tartani, főleg, hogy négy konkurense közül egyik sem teljesített ilyen parádésan a szezon során.

A négy másik jelölt az idegen nyelvű filmek között a 2016-os Oscaron

Mustang (Franciaország): a török nyelvű francia nevezéstől kell a legjobban tartanunk; magával ragadó, aktuális, és a Saul-lal ellentétben lelkesítő moziélmény.

Theeb (Jordánia): Sokáig senki nem hallott erről a sivatagi beduin fiú-brit katona road movie-ról, de amikor BAFTA-jelölést kapott, lehetett sejteni, hogy az Oscarért is befutó lehet.

A War (Dánia): Dánia nagyon jól teljesít ebben a kategóriában, és ezúttal is egy Amerikában is nagyon aktuális történettel tudtak jelöléshez jutni.

A kígyó ölelése (Kolumbia): A kategória legkülönlegesebb jelöltje, aki látta, azt lenyűgözte, más kérdés, hogy hányan látták. Meglepő, hogy a jelöléshez elegen.

Ősszel még sok amerikai Oscar-szakértő azt jósolta, hogy a Saul fia a legjobb külföldi filmek mezőnyén kívül más kategóriákban is jelöléshez juthat. Hogy ez végül nem így történt, az leginkább Hollywood bivalyerős évének tudható be. Ősidők óta nem volt olyan Oscar-szezon, hogy az utolsó pillanatig tizennyolc-húsz film reálisan esélyesnek tűnt volna „legjobb film”-jelölésre és a kritikusi díjak sem sokat segítettek abban, hogy leszűküljön a mezőny.

Ráadásul miután évekig a tíz-húsz millió dolláros bevételi eredményeket produkáló függetlenfilmek dominálták a versenyt, idén visszavágtak a hollywoodi blockbusterek, és olyan stúdiófilmek versengenek a fő kategóriákban, mint az általunk is a tavalyi év legjobb filmjének választott Mad Max – A harag útja, a Magyarországon forgatott Mentőexpedíció és a Leonardo DiCaprio-próbáló A visszatérő (sőt sokan még egy Star Wars „legjobb film” jelölésben is reménykedtek az utolsó pillanatig – hiába).

Leonardo DiCaprio A visszatérő című filmben Forrás: Twentieth Century Fox

Az Akadémiának ez nagyon jó hír, hiszen végre úgy tűnhet, szinkronban van az ízlésük a közönségével, ráadásul a tévéközvetítést is sokkal többen nézik az Egyesült Államokban, ha olyan filmek a jelöltek, amit játszanak is a kisvárosi plázában, és nem csak a manhattani művészmozikban.

Olvassa el nagy összeállításunkat a 2016-os Oscar-díj többi jelöltjéről!