A Star Wars: Az ébredő Erő előzetesen azzal lopta be magát a rajongók szívébe, hogy J.J. Abrams minden adandó alkalommal elmondta, hogy amikor csak tudtak, felépített díszletek között forgattak, és nem csupán CGI-ra támaszkodtak.

Maz Kanata a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbenForrás: Origo

Voltak benne azért digitális trükkök is bőven. És most, hogy Az ébredő Erő-t öt technikai kategóriában jelölték Oscarra, többek között a legjobb vizuális effektusok díjáért is versenyez, egymás után adják ki a film készítéséről szóló videókat.

Az alábbiból például kiderül, hogy Maz Kanata kocsmájának épületét számítógép segítségével húzták fel, a pult körül összesereglett lények javát viszont maszkmesterek alkották meg. A videóban felbukkan Lupita Nyong'o is: Kanatát hiába az utómunka során montírozták a képre, a bölcs fogadótulajdonost alakító szépséges színésznő így is részt vett a forgatáson.

Részletesen beszélnek benne a Medusa Performance Capture Systemről, amellyel előbb rögzítik a színész mimikáját, majd azt átültetik a digitális modellbe. Egy régebbi, spoileres összehasonlító videóban megnézheti, hogy az egyes jelenetekben mi volt ott már a forgatáskor is, és mit raktak oda a digitális utómunka során. Több jelenet, például Rey és Finn sivatagi menekülése gyakorlatilag teljes egészében szerepel benne.

A Star Wars: Az ébredő Erő a legfrissebb adatok szerint már 1 159 643 nézőnél jár Magyarországon. Ez azt jelenti, hogy a rendszerváltás óta mindössze két filmre, az Avatar-ra és a Star Wars harmadik részére ültek be többen, mint a hetedik epizódra.