Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Elizabeth Berkley arról ábrándozott, hogy Sharon Stone nyomába lép, a Showgirls bukásával azonban a süllyesztőbe került. Elképesztő dolgokat művelt a rúdnál és Kyle MacLachlan ölében, és ezért az évek múlásával egyre többen kezdtek lelkesedni érte. A Showgirls kultfilm lett, Berkley pedig húsz év elmúltával végre megfürödhetett a rajongók imádatában.

#71 - Elizabeth Berkley (Showgirls)

A Showgirls főszerepének elnyerésével Elizabeth Berkley teljes joggal gondolhatta azt, hogy ez a film mozisztárt fog belőle csinálni. Paul Verhoeven rendező és Joe Eszterhas előző közös filmje a hatalmas sikert aratott Elemi ösztön volt. Az erotikus thriller ötvenmillió dollárba került, világszinten ennek a hétszeresét termelte meg, és Hollywood egyik legkeresettebb színésznőjévé tette Sharon Stone-t.

Gina Gershon és Elizabeth Berkley a Showgirls című filmhez készült promóképenForrás: InterCom

A tévé képernyőjéről a moziba átnyergelő Berkley is valószínűleg hasonló sikerről álmodozott. Az 1995-ös Showgirls azonban hatalmasat bukott a mozikban: 45 milliós büdzséjének a felét sem hozta vissza, a megsemmisítő kritikákban Berkleyt sem kímélték. A színésznő sztárságról szövögetett álmai hamar szertefoszlottak.

A Showgirls a lehető legmagasabb korhatárbesorolást kapta a mozikban, a hihetetlen mennyiségű pucérkodással, szexszel és csillogással Las Vegas romlottságát akarta érzékeltetni Verhoeven, de a legtöbb nézőnek egyszerűen nem tudta mire vélni az arcukba tolt, direkt ízléstelen vizuális ingerkavalkádot. Berkley egy táncosnőt alakít a filmben, aki a legmenőbb Las Vegas-i show-ban akar fellépni.

A Showgirls egyik jelenetében a hatalmas műszempillát viselő színésznő sztriptíz közben a mellbimbóit szorongatja, aztán pedig mélyen a bugyijába nyúl. A fősodorbeli filmek körülbelül eddig merészkednek el, Verhoeven azonban itt nem állt meg: kicsivel később már privát táncot ad a hamar pucérra vetkőző Berkley az önkívületi állapotba került Kyle MacLachlannak, Gina Gershon pedig a háttérben élvezkedik.

A mozis bukáshoz képest váratlanul nagy karriert futott be a film az elmúlt húsz évben. Videókazettán kiadva megtalálta a közönségét, bizonyára rengetegen kölcsönözték ki a Showgirls-t, hogy aztán a szobájuk magányában csodálhassák meg Berkley meztelenkedéseit. Lassanként kialakult egy elkötelezett rajongótábor, és kultfilmmé vált Verhoeven műve. A húszéves évfordulóra számos cikk jelent meg a filmről, és szinte kivétel nélkül azt bizonygatták, hogy 1995-ban igaztalanul bántak el a Showgirls-zel, valójában jobb film annál, mint amit a korabeli kritikák állítottak.

Eszterhas az Origónak adott interjújában elismerte, hogy Berkley és MacLachlan medencés hancúrozása volt a legbizarrabb szexjelenet, amit valaha írt. Az extázist mímelő színésznő fura csapkolózását "röhejesen hamis"-nak nevezte a New York Times kritikusa. Meglepő azonban, hogy ebben a szexuálisan túlfűtött filmben ez az egyetlen konkrét közösülés.

Eszterhas és Verhoeven karrierjét keményen visszavetette a Showgirls, Berkley egyenesen azt nyilatkozta, hogy egy álom tört benne össze, és ez mindennél fájdalmasabb volt számára. Azóta sem kapott főszerepet hollywoodi mozifilmben. Sokáig megalázó élményként mesélt a film fogadtatásáról, aztán egy, a húszéves jubileum alkalmából tartott vetítésen végre megfürödhetett a rajongók imádatában:

„Remélem, hogy sok örömöt okozott nektek ez a film, remélem, hogy fantasztikus emlékeket őriztek arról, amikor barátaitokkal a kanapén ülve néztétek a filmet. Remélem, hogy vastagon kifestettétek az ajkaitokat, és őrült mennyiségben szórtatok magatokra csillámport. Remélem, hogy úgy habzsoljátok a hasábburgonyát, ahogy azt Nomi tette” - hergelte a négyezer fős közönséget Berkley.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates