Lesz magyar játékfilm is a Berlinalén

2016.01.19. 16:18

Pont egy héttel ezelőtt írtuk, hogy Bucsi Réka Love című animációs kisfilmjét beválogatták az idei Berlinale versenyprogramjába, de kedden jött a hír, hogy egy magyar nagyjátékfilmet is vetíteni fognak a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján. Fliegauf Bence Liliom ösvény című alkotásának világpremierje a február 11-én kezdődő rendezvény Fórum nevű szekciójában lesz, amely az avantgárd filmalkotások elsőszámú bemutatkozási platformja.

Stefanovics Angéla és Sótonyi Bálint a Liliom ösvény című filmbenForrás: Fraktál Film

A Liliom ösvény egy anyáról (Stefanovics Angéla) és a nyolcéves fiáról (Sótonyi Bálint) szól, akik lázasan vetik bele magukat a mesékkel és titkokkal teli mindennapokba. Az anya meséről mesére avatja be fiát a múltba. Az emlékek kísértik őket, de nem hátrálnak. Szembenéznek a démonokkal, és meglovagolják őket.

A Duna holtágán és a budai hegyekben forgatott Liliom ösvény operatőre Lovasi Zoltán (Rengeteg, Csak a szél) volt, a film fejlesztését és gyártását 367 millió forinttal támogatta a Filmalap.

Flieagufnak ez már a negyedik filmje, ami a Berlinalén mutatkozik be: a Rengeteg és a Dealer szintén a Fórum szekcióban debütált, a 2012-es Csak a szél pedig a versenyprogramba került, és el is nyerte a fesztivál második legrangosabb díját, az Ezüst Medvét.

Fliegauf Bence az Arany MedvévelForrás: AFP
Fliegauf Bence nyerte a zsűri nagydíját a Berlinalén

A szemle második legfontosabb elismerését, a zsűri nagydíját hozta el Berlinből Fliegauf Bence Csak a szél című filmjével. Ezzel Tarr Béla után ő a második magyar rendező, aki ezt a díjat elnyeri a Berlinalén. Filmje a cigánygyilkosságok témáját dolgozza fel egy roma család egyetlen napjának bemutatásán keresztül. Olvassa el cikkünket a magyar győzelemről!

Az 1971 óta létező innovatív és formabontó alkotásokat felvonultató Fórum szekcióban korábban olyan filmtörténeti jelentőségű alkotások világpremierjére került sor, mint Claude Lanzmann monumentális Soá-ja, Tarr Béla csak egy picivel kevésbé monumentális Sátántangó-ja, illetve Jim Jarmusch Permanens vakáció című első filmje és Ósima Nagisza 1976-os klasszikusa, Az érzékek birodalma.

A Fórum szekcióban nem osztanak hivatalos díjakat, viszont az ott szereplő filmek kilenc különböző független zsűri elismeréseire is pályázhatnak. 

Forrás: Filmunió

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK