Ettore Scola három évtizeden át volt az olasz film kimagasló alakja. Karrierjét forgatókönyvíróként kezdte, többek között ő írta a szertelen, a Szelíd motorosok-at inspiráló Előzés című road movie-t (itt írtunk róla bővebben), majd a hatvanas években könnyed komédiák rendezőjeként vált ismertté.

Ettore Scola utolsó filmjének, a How Strange to Be Named Federico népszerűsítő körútjánForrás: ANSA/ANSA/Claudio Onorati

A hetvenes években komolyabb, drámai témák felé fordult, Magyarországon talán legismertebb filmjét is ebben az időszakban forgatta: az 1977-es Egy különleges nap-ban Sophia Loren sokgyermekes családanyája és Marcello Mastroianni deportálás előtt álló meleg rádióbemondója kerül közel egymáshoz, miközben a fővárosiak Hitler római látogatásával vannak elfoglalva. A kamaradráma elnyerte a legjobb idegen nyelvű filmnek járó díjat a Golden Globe-gálán.

Sophia Loren és Marcello Mastroianni az Egy különleges nap című filmbenForrás: Origo

A Mennyire szerettük egymást című történelmi tablójában három partizán életét követi békeidőben. A főszerepeket Nino Manfredi, Vittorio Gassman és Stefania Sandrelli játszották. A Csúfak és gonoszak című groteszk vígjáték Róma nyomornegyedében játszódik, Nino Manfredi egy félszemű családfőt játszik, akinek nagy pénz üti a markát, de azt nem a családjára, hanem új szerelmére, egy prostituáltra költi. Cannes-ban a legjobb rendező díjával jutalmazták ezért a filmjéért.

"Tulajdonképpen mindig ugyanazok a témák foglalkoztattak, a kollektív emlékezet, a hivatalos történelem és az, ahogy a mindennapok kisembere megélte" - mondta egy alkalommal a rendező. Ötször jelölték Oscar-díjra, karrierje során negyvenegy filmet rendezett.

Nyolcvannégy évesen, kedden késő éjjel érte a halál egy római kórházban, ahova vasárnap vitték be. Matteo Renzi olasz miniszterelnök Twitteren méltatta az elhunyt rendezőt. Mint írta, Ettore Scola egyedülálló módon tudott belelátni az olasz társadalomba, halálával hatalmas űrt hagy maga után az olasz kultúrában.