Az Oscar-jelölések múlt csütörtöki bejelentése óta több prominens hollywoodi filmes is felháborodását fejezte ki amiatt, hogy a színészi kategóriák jelöltjei közé már második éve nem került be egyetlen színes bőrű sem. Páran - köztük Will Smith és felesége, a szintén színész Jada Pinkett Smith - azt is közölték, hogy bojkottálni fogják az idei díjkiosztót: nem jelennek meg a rendezvényen, és nem is fogják nézni. Az idén Oscar-jelölt színészek közül Mark Ruffalo (Spotlight) és Brie Larson (A szoba) is azt nyilatkozta, hogy a diszkrimináció miatt fontolgatják, hogy távol maradnak a gálától.

Charlotte Rampling a 45 év című filmbenForrás: Cirko Film

A már egy hete gyűrűző botrány eddigi legmeghökkentőbb kijelentéseit a 45 év című filmben nyújtott alakításáért jelölt Charlotte Rampling tette a Europe 1 nevű francia rádióban péntek reggel - írja a The Guardian. Amikor a műsorvezető arról kérdezte, hogy mi a véleménye a csupa fehér jelölt miatti felháborodásról, a 69 éves brit színésznő nem finomkodott a válaszában: ez fehérek ellen irányuló rasszizmus.

"Az ember nem tudhatja, de lehet, hogy a fekete színészek nem érdemelték meg, hogy a jelöltek közé kerüljenek" - folytatta Rampling. "Miért kéne osztályozni az embereket? Manapság többé-kevésbé már mindenki elfogadott... Lehet mondani valakire, hogy »ő nem annyira jóképű« vagy »ő túl fekete« vagy »ő túl fehér«... mindig lesz olyan, aki számára túl valamilyen vagy. De azt a következtetést kéne levonnunk ebből az egészből, hogy mindenütt képviselnie kell magát a kisebbségnek?"

Rampling álláspontja éles kontrasztban van a Hollywoodban jelenleg uralkodó általános nézettel, miszerint tenni kéne valamit azért, hogy a jövőben ne fordulhasson elő a tavalyi és az idei esethez hasonló aránytalanság. Az Akadémia afroamerikai elnöke, Cheryl Boone Isaacs is a csalódottságát fejezte ki a jelöltek homogenitása miatt, és arról beszélt, hogy fel kell gyorsítaniuk azt a folyamatot, amely a szervezet összetételét a társadalomban jelentkező etnikai és nemi arányok felé tolja el.