Szerdán hirdették ki a francia Oscarnak becézett César-díj jelöltjeit Párizsban. A legjobb külföldi film kategóriájában a végső öt közé került a Saul fia című magyar film is. Nemes Jeles László Golden Globe-nyertes, Oscar-jelölt holokausztdrámája olyan filmekkel versenyez, mint az Oscar-díjas Birdman, a Legújabb testamentum című abszurd komédia, Nanni Moretti Mia Madré-ja, a Je suis mort mais j'ai des amis című belga vígjáték, illetve a Taxi Teherán Iránból és az angol nyelvű Ifjúság.

Röhrig Géza a Saul fia című filmbenForrás: Mozinet

A Saul fia hatalmas siker volt a franciaországi mozikban, több mint kétszázezren váltottak rá jegyet a november eleji bemutatója óta, ezzel messze a legnézettebb magyar film lett, amit valaha vetítettek Franciaországban (az eddigi csúcstartót, a harminchat évvel ezelőtti Ludas Matyi-t csak harmadannyian látták).

A Saul fia fő riválisát az Oscaron, a török nők elnyomásáról szóló Mustang-ot (kritikánk) kilenc César-díjra jelölték, többek között a legjobb film, legjobb rendező és a legjobb első film kategóriájában versenyzik. A legtöbb jelölést, szám szerint tizenegyet a Cannes-ba visszajáró Arnaud Desplechin Trois Souvenirs De Ma Jeunesse című filmje, illetve a Velencében debütált, egy nem túl tehetséges, de álmait fel nem adó énekes életét követő Marguerite - A tökéletlen hang kapta.

MustangForrás: Mozinet

A Mustang-hoz hasonlóan a Cannes-ban fődíjat nyert Dheepan című bevándorlókról szóló dráma is kilenc jelölést kapott, többek között a főszereplő, Jesuthasan Antonythasan reménykedhet abban, hogy egy szoborral ismerik el munkáját.

A magyar mozikban jelenleg is futó Az én szerelmem (kritikánk) című párkapcsolati drámát öt díjra jelölték, csupa fontos kategóriában. Vincent Cassel egy nárcisztikus hajlamú, bipoláris férfi megformálójaként, a szenvedő, szabadulni vágyó fél szerepében pedig Emmanuelle Bercot pályázik a legjobb színész, illetve színésznő díjára. A legjobb film és a legjobb mellékszereplő kategóriájában jutalmazhatják még, illetve Maiwenn is versenyez a rendezők között.

Gérard Depardieau a tizenhetedik, Isabelle Hupert pedig a tizenötödik jelölését gyűjtötte be. A február 26-i César-gálán életműdíjat adnak majd át Michael Douglasnek.