A Saul fia rendezője elhatárolódik a botrányos német interjútól

2016.01.28. 22:31

A Jüdische Allgemeine nevű német újság csütörtöki száma "Magyarország nem normális ország" címmel közölt interjút Nemes Jeles Lászlóval. A mindössze öt kérdést és öt választ tartalmazó cikkben - amit korábban az Origo is szemlézett - a Saul fia rendezőjének nagyon erős kijelentéseket tulajdonítanak a Magyarországon uralkodó antiszemita közhangulattal és a filmes díjak értelmetlenségével kapcsolatban.

Nemes Jeles LászlóFotó: Pozsonyi Janka

Cikkünk kikerülése után nem sokkal a Saul fia sajtófőnöke egy közleményt juttatott el hozzánk, miszerint a film rendezője és producerei döbbenten értesültek a Jüdische Allgemeine cikkének tartalmáról, állításuk szerint az idézett mondatok nem hangzottak el az interjúban, ezért azonnal megindítják a német lap ellen a szükséges jogi lépéseket.

Rágalom minden nekem tulajdonított szó” - idézi a közlemény Nemes Jeles reakcióját a cikkre.

A Saul fia egyik producere, Sipos Gábor az Origónak nyilatkozva elmondta, hogy a cikk megjelenése óta folyamatos kapcsolatban van a Jüdische Allgemeine szerzőjével, akit felszólított arra, hogy távolítsa el az írásból azokat a kijelentéseket, amiket a rendező nem tett. A cikket jegyző újságíró, Philipp Engel Peyman azt állítja Siposnak, hogy a Nemes Jelessel folytatott telefonbeszélgetésről - ami a hét elején zajlott, és ami alapján a cikk készült - nem készített hangfelvételt.

Olvasnivaló: Egy nap 1944 októberében - a Jüdische Allgemeine kritikája a Saul fiá-ról

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK