Quentin Tarantino már korábban szabadkozott, hogy az Aljas nyolcas munkálatai miatt tavaly szinte semmi ideje nem volt filmeket nézni, és csak a havas western karácsonyi bemutatója környékén kezdte el pótolni az elmaradásait. December 23-án gyorsan ki is kiáltotta az év legjobb filmjének a Mad Max: A harag útjá-t, aminek beszerezte a 35mm-es kópiáját, és egy hétvége alatt háromszor is megnézte.

Igen, értjük, háromszor - Quentin Tarantino a 2016-os Golden Globe-díjkiosztónForrás: AFP/Valerie Macon

Teljesen érthető, hogy Tarantinónak tetszett a Mad Max, de az új-zélandi Metro nevű újságnak adott interjújában egy egészen meghökkentő tavalyi kedvencét nevezte meg: A kezdő című romantikus komédiát.

"Azt a filmet senki nem emlegette Oscar-esélyesként, pedig szerintem Robert De Niro az év egyik legjobb alakítását nyújtja benne" - mondta a Ponyvaregény és a Kill Bill rendezője. "A forgatókönyv szerintem Nancy Meyers egyik legjobbja volt, egy szinten van az Egyszerűen bonyolult-tal."

Robert De Niro és Anne Hathaway A kezdőbenForrás: InterCom
Csak a legnagyobbak tudnak így komédiázni
Az ember mindig erre vágyik, amikor kijön a moziból: hogy fél méterrel a föld fölött lebegjen, és pár napig hinni tudjon abban, hogy vannak még bensőséges emberi kapcsolatok, örök értékek, és nem veszett ki a szív és az emberség a világból. A kezdő a klasszikus hollywoodi vígjátékok legjobb fajtájából való: meseszerű, de valóságos, érzelmes és érzékeny, vicces és tanulságos, és mindezt olyan könnyedén hozza, hogy eláll tőle a szavunk. Olvassa el kritikánkat!

Ha alaposan átbogarásszuk Tarantino korábbi toplistáit, három olyan filmet találunk, ami miatt nem nevezhetjük előzmények nélkülinek, hogy ennyire bejött neki az Anne Hathaway főszereplésével készült limonádé. A 2010-es kedvenceit felsoroló listáján az ötödik helyre rakta az Aranyhaj és a nagy gubanc című animációs Disney-mesét, egy évvel korábban pedig az év kilencedik legjobb filmjének választotta a Meryl Streep-es Julie & Julia - Két nő, egy recept című habkönnyű vígjátékot.

A legnagyobb megrökönyödést azonban azzal a húzásával váltotta ki a Mester, hogy az 1992 és 2009 között bemutatott legjobb filmek közé beválogatta Woody Allen 2003-as, kevesek által kedvelt Csak az a szex című vígjátékát, amiben Christina Ricci hidegül el Jason Biggstől.