Egymásnak adják a kilincset Budapesten a hollywoodi sztárok. Charlize Theron még itt tartózkodik a The Coldest City miatt, nyáron Ryan Gosling és Harrison Ford érkezik hozzánk a Szárnyas fejvadász 2 miatt, most pedig az derült ki, hogy tavasszal sem maradunk sztár nélkül. Keira Knightley májustól Budapesten forgatja a Colette című életrajzi filmet – írja a Deadline.

Keira Knightley az Anna Karenina című filmbenForrás: UIP-Duna Film

Colette a francia irodalom egyik meghatározó alakja volt, a nők érvényesüléséről írt a társadalomban, Nobel-díjra jelölték, 1944-ben kiadott, egy fiatal kurtizán és egy idősebb tehetős férfi szerelméről szóló Gigi a leghíresebb műve, amelyet 1951-ben Audrey Hepburn főszereplésével színpadra állítottak a Broadwayen, 1958-ban pedig filmet is forgattak belőle.

A wikipédiás szócikk alapján rendkívül mozgalmas élete volt az írónőnek. Először egy vidéki lány felnőtté válásáról szóló könyvsorozattal vált ismertté, a főhős, a párizsi szalonokba betörő Claudine élete sok hasonlóságot mutatott Colette-éval. A regények hatalmas sikert arattak, mivel azonban az első férje birtokolta a jogokat, így a férfit tették gazdaggá a Claudine-történetek.

A biszexuális írónő botrányt robbantott ki a tízes években, amikor az élettársával megcsókolták egymást a Moulin Rouge színpadán. Az előadást a rendőrség leállította, és utána már nem élhetett nyiltan együtt Colette és Mathilde de Mornay.

A második házassága részben azért ment tönkre, mert összeszűrte a levet a tizenhat éves mostohafiával. Franciaország német megszállásakor a Gestapo elvitte a zsidó származású, harmadik férjét, a német nagykövet francia feleségének kellett közbejárnia, hogy a férfi kiszabaduljon. Colette a megszállás végéig állandó félelemben élt, hogy a nácik ismét rájuk törik az ajtót.

Keira Knightley és Benedict Cumberbatch a Kódjátszma című filmbenForrás: Fórum Hungary

Ebből a pár kiragadt részletből kitűnően látszik, hogy Colette életéből nem csupán egy mozifilmet, de akár egy egész tévésorozatot is le lehetne forgatni. Azt még nem lehet tudni, hogy a nyolcvanegy évet élt írónő életének mely szakaszára fog koncentrálni a film. A Colette-tet a Megmaradt Alice-nek rendezője Wash Westmoreland jegyzi, aki a nemrég elhunyt társírójával, Richard Glatzerrel készítette el a forgatókönyvet.

A Megmaradt Alice-nek főszerepéért Oscart kapott Julianne Moore, Knightley-t eddig kétszer jelölték a díjra, de a Büszkeség és balítélet-tel, majd a Kódjátszmá-val sem sikerült nyernie.