Meghalt Frank Finlay, Oscar-jelölt színész

2016.02.01. 13:51

Elhunyt Frank Finlay, aki Richard Lester A három testőr, avagy a királynő gyémántjai című 1973-as kalandfilmben Porthost alakította, és akit Oscar-díjra jelöltek a Laurence Olivier-féle Othello mellékszerepéért - közölte hétfőn a színész honlapjára hivatkozva a BBC News.

Frank Finlay, Michael York,  Richard Chamberlain és Oliver Reed A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című filmbenForrás: Mokép

A brit színészt 89 évesen, szombaton weybridge-i otthonában, családja körében érte a halál szívelégtelenség következtében. Finlay A három testőr című Dumas-regény nyomán született film folytatásában, A négy testőr, avagy a Milady bosszúja című filmben is szerepelt, és később, az 1989-ben bemutatott A testőrök visszatérnek című epizódban is játszott Michael York (D'Artagnan), Richard Chamberlain (Aramis) és Oliver Reed (Athos) oldalán.

Színészi pályafutása Skóciában kezdődött az ötvenes évek elején. Később meghívták Laurence Olivier Nemzeti Színházába, ahol a színészkirály mellett Jágót alakította az Othelló-ban. A darabból 1965-ben film is készült, Finlay pedig Oscar-jelölést kapott Jágó megformálásáért.

Laurence Olivier és Frank Finlay az Othello című filmbenForrás: Mokép

Utolsó filmes munkái közé tartozott Roman Polanski A zongorista című 2002-es alkotása, amelyben az Adrien Brody által játszott főhős édesapját alakította, illetve egy évvel később a Michael Caine és Tilda Swinton főszereplésével készült Az ítélet című thriller.

Frank Finlay és Adrien Brody A zongorista című filmbenForrás: Best Hollywood

Korábbi színészkollégái közül Mark Gatiss, Roger Moore és Alexander Armstrong is tisztelettel adózott emléke előtt. Moore, aki 1987-ben a Vadlibák című filmben dolgozott együtt Finlay-vel, "nagyszerű filmpartnernek" nevezte Twitter-üzenetében.