George Miller lesz a május 11-én kezdődő cannes-i filmfesztivál zsűrielnöke – tudta meg a Variety. Az ausztrál rendező múlt évben is ellátogatott a Riviérára, mivel versenyen kívül vetítették a Mad Max: A harag útjá-t. Mi is ott szembesültünk először azzal a csodával, amit ez a posztapokaliptikus hajszafilm ad a nézőinek. A kritikai siker után az Oscar sem feledkezett el a Mad Max-ről, Miller filmjét tíz kategóriában jelölték.

George Miller a National Board Of Review gálájánForrás: AFP

Miller előtti években is neves, angol anyanyelvű rendezőket hívtak meg elnökölni a fesztiválra. 2013 Steven Spielberg, 2014-ben Jane Campion, 2015-ben pedig a Coen fivérek vezették a cannes-i zsűrit - ők ítélték oda a zsűri nagydíját a Saul fiá-nak, Reméljük, idén is tudunk majd szurkolni magyar filmnek.

George Miller eddig kétszer zsűrizett Cannes-ban, 1999-ben David Cronenberg, 1988-ban pedig a nemrég elhunyt Ettore Scola elnöklete alatt. Ez utóbbi alkalommal Szabó István Hanussen-je is versenyben volt, tehát Miller bizonyítottan látott már magyar filmet.

Az ausztrál rendezőt mostanság mindig a Mad Max kapcsán emlegetjük, pedig Miller változatos műfajokban alkotott, ő írta a beszélő kismalacról szóló Babe forgatókönyvét, a folytatását pedig rendezte is, de jegyzi még a Az eastwicki boszorkányok-at, a Lorenzo olajá-t és a Táncoló talpak-at is. Nála sosem lehet tudni, milyen zsánert fog legközelebb választani. Két folytatást tervez a Mad Max-hez, de előtte még egy alacsony költségvetésű, könnyen elkészíthető filmet akar csinálni.