Alejandro González Iñárritu és Andrej Tarkovszkij nevét ritkán szokás egy mondatban emlegetni. Pedig egy nemrég kiadott videóesszé meggyőzően érvel amellett, hogy az Oscar-díjas mexikói rendező A visszatérő több beállításában is megidézi a filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkáit. Bevallom, eddig legyintettem volna arra, aki azzal jön, hogy az Andrej Rubjlov volt az egyik fő ihletforrása DiCaprio bosszúwesternjének, de a videó után már én is egyértelműnek tartom a kapcsolatot.

A videóban - amit érdemes teljes képernyős változatban nézni - egymással párhuzamosan futnak a jelenetek A visszatérő-ből és Tarkovszkij filmjeiből, és kiderül, hogy a lebegő nőt akár a Tükör-ből is vehette Iñárritu, a háborús pusztítás képeit az Iván gyermekkorá-ból, a romos, freskókkal teli templom pedig a Rubjlov-ot idézi. És akkor még nem is beszéltünk a csobogó, tükröződő vízre összpontosító kompozíciókról.

A templomrom A visszatérő álomjelenetébenForrás: InterCom

Aki ezt az összehasonlító videót nem tartja elégséges bizonyítéknak, érdemes rákeresnie a két rendező nevére. Iñárritu több interjúban is emlegeti Tarkovszkijt, az Empire-nek például így vallott az őt inspiráló filmekről: Kedvelem a westerneket, de más filmek jobban inspiráltak. Például az Andrej Rubjlov Tarkovszkijtól, ami az egyik kedvenc filmem.

Iñárritu az orosz ikonfestőről szóló filmet odaadta DVD-n Jack Fisk jelmeztervezőnek, hogy abból nyerjen ihletet a templomrom felépítéséhez. A templomot hungarocellből építették fel, és egy orosz honlapról vették át a freskókat - mesélte Fisk.