Most akkor dukovni vagy dácsovni?

David Duchovny
Vágólapra másolva!
Ne dadogjon többé zavartan, ha Saoirse Ronan, Matthew McConaughey vagy Benedict Cumberbatch kerül szóba! Segítünk, hogy fesztelenül és hibátlanul ejtse ki kedvencei nevét. Mert még Kim Basingerét sem olyan egyszerű, mint elsőre gondolná, és akkor még nem is említettük Liam Neesont és Joaquin Phoenixet! Mindez onnan jutott eszünkbe, hogy megérkezett a hazai mozikba a Brooklyn, így egyre többször törik bele a nyelvünk a főszerepet játszó, Oscar-jelölt színésznő nevének kiejtésébe. Huszonöt sztárt gyűjtöttünk össze, akiknek nevével általában hadilábon állunk. Hogy többször ne kelljen idétlenül elviccelni, esetleg bizonytalan hangsúllyal, mentegetőzve megtippelni egy sztár nevét sem, videón mutatjuk meg a bevett hollywoodi kiejtést. Ha van olyan színész vagy színésznő, akinek a neve önt szokta zavarba hozni, írja meg kommentben.
Vágólapra másolva!

Matthew McConaughey

Nem így: mettyú megkanagi

Hanem így: mettyú mekkánáhéj

Matthew McConaughey a Csillagok között című filmben Forrás: InterCom

Nehéz név a magyar nyelvnek, de legkésőbb az Oscarral jutalmazott McConaughey-reneszánsz óta megérdemli, hogy ne csak helyesen írjuk le a nevét, hanem még a helyes kiejtést is elsajátítsuk. A maximalistáknak azt ajánljuk, hogy a színész dallamos déli akcentusát utánozva mondják ki a nevét.

Martin Scorsese

Nem így: mártin szkorzéze

Hanem így:martin szkorszezi

Martin Scorsese A leleményes Hugo című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Vannak olyan berögzült hibák a magyar köznyelvben, amiket már tűzzel sem lehet kiirtani. Scorsese vezetéknevének kiejtése ebbe a kategóriába tartozik. Annyira belém ivódott a „szkorzéze”, hogy hiába tudom, hogy ez így helytelen, képtelen vagyok változtatni rajta. A Taxisofőr és a Nagymenők rendezője a Törtetők című sorozatban maga mondta ki a nevét, ennél autentikusabb forrás nem létezik.

Uma Thurman

Nem így: uma túrman

Hanem így: uma fhörmen

Uma Thurman a Kill Bill című filmben Forrás: Best Hollywood

John Travolta és Thurman ponyvaregényes táncának utánzására akarja rábírni partnerét? Vagy a Kill Bill-ben fedezett fel egy újabb rejtett utalást, és el akar dicsekedni vele? Itt egy kis segítség, hogy helyesen ejtse ki Tarantino múzsájának a nevét.

Shia LaBeouf

Nem így: sia löböf

Hanem így: sájá lábáf

Shia LaBeouf a Transformers: A bukottak bosszúja című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Neve még Amerikában is bonyodalmat okoz. Conan O’Brien műsorvezetőt betámadta az egyik rajongója, hogy rosszul ejtette ki LaBeouf nevét. A színész egykor Indiana Jones fiát játszotta, de mostanában inkább őrült performanszaival veteti észre magát.

Jake Gyllenhaal

Nem így: dzsék dzsilenhál

Hanem így: dzsék dzsilenhal

Jake Gyllenhaal az Éjjeli féreg című filmben Forrás: Big Bang Média

A svéd származású színész nevével a saját munkatársai sem bírnak el – derült ki a Perzsia hercege – Az idő homokja egyik promovideójából, amelyben Ben Kingsley és Gemma Arterton hadakozott több-kevesebb sikerrel Gyllenhaal nevével. Conan O’Brien viccet csinált a szó kiejtéséből, az ő szájából olyan, mintha egy viking csatakiáltás lenne.

Léa Seydoux

Nem így: lea szejdő

Hanem így: léa szédu

Léa Seydoux a SPECTRE című filmben Forrás: Fórum Hungary

Az angol nevek mellett a igazi franciákkal is rendszeresen meggyűlik a bajunk. De ne essen kétségbe, a legújabb Bond-lány nevének helyes kiejtését például egy kis odafigyeléssel gyorsan meg lehet tanulni.

Charlize Theron

Nem így: csárlíz teron

Hanem így:sárlíz töron

Charlize Theron a Mad Max: A harag útja című filmben Forrás: InterCom

Furiosa megformálójának elege van abból, hogy szinte mindenki rosszul ejti ki a nevét. Így aztán kellemes meglepetés volt számára, amikor Jimmy Fallon helyesen mondta ki a show-műsorában: „Zene volt ez a füleimnek, annyira gyönyörű.” Úgy tűnik, a Dél-Afrikából származó, jelenleg Magyarországon forgató színésznőt a neve pontos kiejtésével le lehet venni a lábáról.

Joaquin Phoenix

Nem így: zsoákim főnix

Hanem így: hoákin fínix

Joaquin Phoenix a The Master című filmben Forrás: Budapest Film

A The Master főszereplőjének neve szinte csábít arra, hogy „zsoakim”-nak mondjuk, illetve a főnixmadárhoz hasonlóan ejtsük ki. Jó tudni, hogy mindkettővel hibát követünk el.

Saoirse Ronan

Nem így: szörszi ronan

Hanem így: szírsah rónen

Saoirse Ronan a Hanna - Gyilkos természet című filmben Forrás: InterCom

Az ír színésznő keresztneve a legtöbb ember számára megfejthetetlen rejtvény. A Brooklyn főszereplőjét Ryan Gosling segítette ki, aki a tavalyi Hollywood Film Awards gáláján tartott kiselőadást a gael nyelvből származó Saoirse helyes kiejtéséről. Ronan nem győzött hálálkodni, később szőke kanadai Jézusnak nevezte a sztárt.

Ralph Fiennes

Nem így: ralf finessz

Hanem így: réjf fájnsz

Ralph Fiennes a Schindler listája című filmben Forrás: UIP-Duna Film

Már évtizedek óta ismerjük és kedveljük Az angol beteg, a Schindler listája és A Grand Budapest Hotel színészét, és évtizedek óta ejtjük ki rosszul a keresztnevét. Itt az idő változtatni ezen, és a régi angol módi szerint mondani Fiennes keresztnevét. Ez a minimum, amit egy olyan úriember, mint ő megérdemel.

David Duchovny

Nem így: dévid dácsovni

Hanem így: dévid dukovni

David Duchovny és Brad Pitt a Kalifornia - A halál nem utazik egyedül című filmben Forrás: Mokép

Mulder ügynök megformálójának esélye sem volt arra, hogy orosz eredetű neve helyesen rögzüljön nálunk. Már az X-Akták magyar szinkronos főcímében is rosszul ejtették ki.

Kim Basinger

Nem így: kim bézinger

Hanem így: kim béjszingör

Kim Basinger a Szigorúan bizalmas című filmben Forrás: InterCom

Basinger a Szigorúan bizalmas luxuskurvájaként ért a csúcsra, Oscar-díjat is nyert az átszabott arcú nő megformálásáért. Most ismét sokat fogjuk emlegetni, mivel játszani fog A szürke ötven árnyalata folytatásában, így nem árt gyorsan elfelejteni a bézingerezést.

Cillian Murphy

Nem így: szillien mörfi

Hanem így: killien mörfi

Cillian Murphy az Eredet című filmben Forrás: InterCom

Az ír színész keresztneve az amerikaiaknak sem egyértelmű, a tengerentúlon is sokan sz-szel mondják Cillian Murphy nevét. Legtöbben Christopher Nolan Batman-trilógiájából ismerhetik, ahol Madárijesztőt játszotta.

Rachel Weisz

Nem így: récsöl vejsz

Hanem így: récsöl vájsz

Rachel Weisz a Múmia címú filmben Forrás: UIP-Duna Film

Az Oscar-díjas színésznő nevét Európában helyesen szokták kiejteni, az amerikaiaknak törik bele a nyelvük. Édesapja magyar, Weisz György mérnök osztrák feleségével a zsidóüldözések elől menekült Nagy-Britanniába.

Liam Neeson

Nem így: lájem níszön

Hanem így: liöm níszön

Liam Neeson az Elrabolva 3 című filmben Forrás: Freeman Film

A saját biztonságunk érdekében érdemes helyesen kiejteni a nevét, nehogy megorroljon ránk az akciósztár. Azt nem biztos, hogy túlélnénk.

Sylvester Stallone

Nem így: szilveszter sztalóne

Hanem így: szilveszter sztalón

Sylvester Stallone a Rocky című filmben Forrás: Mokép

Az a plusz e hang végérvényesen hozzánőtt az akciósztárhoz Magyarországon. Legalább annyira hozzátartozik, mint Rocky bokszkesztyűje vagy Rambo kése. Ha itthon valaki helyesen ejtené ki a vezetéknevét, tán hülyének is néznék.

Sigourney Weaver

Nem így: szigonyi vívör

Hanem így: szigórni vívör

Sigourney Weaver A végső megoldás: Halál című filmben Forrás: Mokép

Ha nincs A nagy Gatsby, most sokkal könnyebb lenne az Alien-filmek sztárját a nevén hívni. Weaver tizennégy évesen változtatta meg a keresztnevét Susanról Sigourney-ra, mivel utálta, hogy Susie-nak becézik. F. Scott Fitzgerald regényéből vette a Sigourney nevet, ami aztán Siggy-re rövidült a családja és barátai körében.

Harvey Keitel

Nem így: harvi kítöl

Hanem így: hárvi kájtel

Harvey Keitel a Kutyaszorítóban című filmben Forrás: Budapest Film

A nagyszerűen sikerült Ifjúság miatt most ismét gyakran emlegetik Harvey Keitelt. Nézze meg a videót, hegyezze a fülét, és onnantól ön is biztosan hiba nélkül dicsérheti majd Scorsese és Tarantino egyik kedvenc színészét.

Halle Berry

Nem így: hól berri

Hanem így: heli beri

Halle Berry a Halj meg máskor! című filmben Forrás: Origo

Az Oscar-gála közeledtével, illetve a színes bőrű színészek elégedetlensége miatt könnyedén belefuthat egy olyan társalgásba, hogy ki kell mondania az első afroamerikai színésznő nevét, aki a főszereplők kategóriájában Oscart nyert. Ne hibázza el!

Benedict Cumberbatch

Nem így: benedikt kukumber

Hanem így: benedikt kámbörbeccs

Benedict Cumberbatch a Sherlock című sorozatban Forrás: BBC

Ő a legjobb Sherlock Holmes - ha így emlegeti, akkor is érti mindenki, hogy kiről van szó. Egy igazi rajongó azonban a vezetéknév kiejtésétől sem riad vissza. Könnyebb, mint ahogy az írott alakot látva először gondolná az ember.

Raquel Welch

Nem így: récsöl velcs

Hanem így: rákel vels

Raquel Welch az Egymillió évvel ezelőtt című filmben Forrás: Mokép

A hatvanas és hetvenes évek szexszimbóluma a Száz puska című westernben egy egész mexikói századot megőrjített a zuhanyzásával. Nem sokon múlott, hogy amikor szóba kerül ez a legendás jelenet, akkor ne Raquelként emlegessük a színésznőt. Karrierje kezdetén a Fox stúdió meg akarta változtatni a nevét a könnyebben kimondható Debbie-re, a bolíviai felmenőket felmutató Welch azonban ragaszkodott a Raquelhez.

Steve Buscemi

Nem így: sztív busemi

Hanem így: sztív buszemi

Steve Buscemi a Fargo című filmben Forrás: Budapest Film

A Coen testvérek állandó színészének a nevét rajta kívül szinte mindenki rosszul mondja, így nem szokott azzal fáradni, hogy kijavítsa az embereket. Csak hogy még tovább bonyolódjon a helyzet, egy interjúban elárulta, hogy az ősei Olaszországból származnak, akik úgy ejtették ki a vezetéknevüket, hogy „busémi”.

Jessica Lange

Nem így: dzsesszika lendzs

Hanem így: dzsesszika leng

Jessica Lange az Aranyoskám című filmben Forrás: Mokép

A kétszeres Oscar-díjas színésznő neve már sokakat hozott zavarba, még a talk show-t vezető Craig Ferguson is rosszul, „láng”-nak mondta ki. Ne higgyen neki, ez a helyes verzió.

Channing Tatum

Nem így: csáning tátum

Hanem így: csening tétöm

Channing Tatum a 21 Jump Street - A kopasz osztag című filmben Forrás: InterCom

Hollywood egyik legfényesebben ragyogó új sztárja ő, a neve nélkül szinte lehetetlen a fősodorbeli és kortárs amerikai filmről beszélgetni. Legközelebb a Coen testvérek február végén érkező Ave, Cézár!-jában láthatjuk majd, amiben stílusosan egy mozisztárt alakít.

Gwyneth Paltrow

Nem így: dzsinet páltrú

Hanem így: gvinet páltró

Gwyneth Paltrow a Hetedik című filmben Forrás: Flamey

Magam sem tudom miért, de egészen addig „dzsinet”-nek ejtettem ki a Szerelmes Shakespeare-ért Oscar-díjjal jutalmazott színésznő nevét, amíg rám nem szólt egy munkatársam, hogy ez így nem jó. Van más is, aki hibásan mondja Paltrow keresztnevét?