Hétfőn volt a Los Angeles-i Beverly Hilton hotelben (ebben a szállodában szokták tartani a Golden Globe-díjkiosztókat, illetve itt halt meg Whitney Houston is) a hagyományos Oscar Luncheon, amit már 35 éve mindig a gála előtt pár héttel rendeznek meg. Ez egy ebéd, amire elhívják az összes aktuális Oscar-jelöltet, és ekkor készül róluk egy nagy csoportkép is, amit mindig remek móka végigbogarászni, de az idén különösen az, hiszen 2007 óta először (akkor jelölték M. Tóth Gézát) ismét van rajta egy magyar ember.

A 2016-os Oscar-jelöltek csoportképeForrás: Image Group LA / ©A.M.P.A.S./©A.M.P.A.S./Image Group La

A legjobb idegen nyelvű film kategóriájában jelölt Saul fia rendezőjének, Nemes Jeles Lászlónak egész prominens helyet sikerült megcsípnie a fotón: a középen lévő Oscar-szobortól egy kicsit balra (mármint nekünk balra) álldogál, pont Jennifer Lawrence előtt egy sorral. Az éhezők viadala sztárja közelében pózolni egy fotón csudajó lehet, de Nemes Jeles számára talán még emlékezetesebb élmény volt, hogy az ebéden egy asztalhoz ültették Leonardo DiCaprióval - ahogy az a veterán filmes újságíró, Anne Thompson tweetjéből kiderült.

Ilyen ételeket ettek és ilyen borokat ittak a sztárok az Oscar-ebédenForrás: The Academy Twitter

Az Oscar-osztályképen a bal felső sarokban találjuk a Magyarországon forgatott Mentőexpedíció producereként jelölt Ridley Scottot, a legnagyobb sztárkoncentráció pedig Lawrence sorában van bal középen, ahol egymás mellett mosolyog DiCaprio, Alicia Vikander és Rooney Mara. Aki viszont nem jelent meg az eseményen, az a Saul fia egyik leglelkesebb hollywoodi rajongója, a Carol címszerepéért jelölt Cate Blanchett.

Az ebéd lehetőséget biztosít az Oscar-jelölteknek, hogy egy kicsit dumcsizgassanak, megismerjék egymást (az ismerkedést ilyen kis névtáblákkal segítik elő), és persze, hogy minél több közös fotót csináljanak egymással. Ezek a képek el is lepték hamar a Twittert és az Instagramot, a legkirályabb közülük talán az volt, amin A szoba kilencéves színésze, Jacob Tremblay úgy tesz, mintha behúzna egyet Stallonénak.

Jacob Tremblay és Sylvester Stallone az Oscar-jelöltek ebédjénForrás: Jacob Tremblay Twitter