Matt Damon elárulta, hova jutott Jason Bourne

2016.02.10. 15:19

A Super Bowl szünetében levetítették az ötödik Bourne-film első előzetesét. Azon kívül azonban, hogy a szuperügynök visszatért, nem sokat tudtunk meg az akciófilm történetéből. Matt Damon szerencsére nem volt olyan szűkszavú az Entertainment Weekly-nek adott interjújában, mint Bourne szerepében:

 „2007 óta sok minden megváltozott. Összeomlott a gazdaság, recesszió van, az internet is hadszíntérré változott és a szabadságjogok is fontos témává váltak. Ezek mind benne kavarognak a film történetében. Az első három film Bush elnöksége idején készült, és azokat a témákat érintette, amelyek az embereket akkoriban foglalkozták. Ez a film a mával foglalkozik.”

Matt Damon az ötödik Bourne-film forgatásánForrás: Universal Pictures

A Jason Bourne készítői a helyszínek kiválasztásával is reflektálni akartak a jelenkori politikai eseményekre. A film Athénban kezdődik, ahol a gazdasági megszorítások ellen tüntetők közé keveredik a címszereplő. Görögországon kívül más európai országokban is forgattak, később Washington D.C.-ben vettek fel jeleneteket, végül Las Vegasban fejezték be a munkát.

„Egy nagyon sötét és gyötrelmes helyen” találunk majd rá Bourne-re a film elején. A harmadik rész úgy ért véget, mintha nyugvópontra jutott volna a főhős, nem üldözték, ismét el tudott tűnni az emberek forgatagában. Azonban még mindig vannak felfedezésre váró titkok. Az első három film történetét folytatja a Jason Bourne, mélyebbre fog menni, mint az Ultimátum, és ez lesz az igazi befejezése a szuperügynök történetének.

Tommy Lee Jones és Alicia Vikander a CIA régi és új arcát jeleníti meg a filmben. Míg Tommy egy hagyományos módszerekkel dolgozó ügynök, addig Vikander karaktere egy új hadszínteret hoz be, a cybervilágot. „Nem veszek részt hagyományos akciójelenetekben, de karakteremet az akció hajtja a filmben” – titokzatoskodott Vikander a The Wrap interjújában.

Alicia Vikander a 2016-os Golden Globe-díjkiosztónForrás: AFP

A Bourne-sorozat „szinkronban van azzal, hogy mi folyik a világban. Nyilván egy alternatív valóságot hozunk létre benne, de arról azt hiszi az ember, hogy akár a saját világa is lehet” - Damon alighanem rátapintott, hogy miért is töltenek be fontos szerepet a Bourne-filmek a 21. század filmművészetében. Ez nem csupán egy akciósorozat a sok közül, ezek a filmek a szórakoztatás mellett azt is célul tűzték ki, hogy mondjanak valamit a minket érintő globális politikai és gazdasági folyamatokról.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK