Az amerikai operatőrök szövetsége (ASC) a hétvégén osztotta ki a díjait, és a feltörekvő tehetségek, Spotlight elnevezésű kategóriájában a Saul fiá-t fényképező Erdély Mátyás megosztva győzedelmeskedett a Macbeth operatőrével, Adam Arkapaw-val.

Erdély Mátyás (kamerával a vállán) a Saul fia forgatásánForrás: Hermann Ildi - Laokoon Filmgroup

A díjat harmadik éve osztják ki, és a fesztiválokon futó, limitált bemutatót kapott filmek operatőrei közül válogatnak. Erdély A törvény nevében (True Detective) sorozat első évadának rendezőjét, Cary Fukunagát ütötte el a díjtól, aki most az afrikai gyerekkatonákról szóló Beasts of No Nation című filmje fényképezése miatt volt versenyben. 

Az ASC fődíját Emmanuel Lubezki kapta A visszatérő fényképezéséért. A mexikói operatőrnek ez már az ötödik díja, 2007-ben Az ember gyermeké-ért, 2012-ben Az élet fájá-ért, 2014-ben a Gravitáció-ért, tavaly pedig a Birdman-ért tüntették ki az amerikai operatőrök. Ezzel a győzelemmel az Oscar-díj toronymagas esélyesévé lépett elő Lubezki.

A Kémek hídja operatőre, Janusz Kaminski hatodszor jutott jelölésig, de még egyszer sem nyert, az idén a Sicarió-val versenyző Roger Deakinst tizennégyszer jelölték eddig, ebből hármat váltott díjra.

Emmanuel Lubezki A visszatérő világpremierénForrás: AFP/Angela Weiss/Angela Weiss

ASC-gála harminc éves történetében először emlékeztek meg az utóbbi időben elhunyt operatőrökről. Többek között az Oscar-díjas Zsigmond Vilmos és a szintén Oscar-díjas Haskell Wexler emléke előtt rótták le tiszteletüket.