DiCaprióék legyalulták a konkurenciát a brit Oscaron

2016.02.15. 10:30

A Brit Film- és Televíziós Művészeti Akadémia (BAFTA) vasárnap esti londoni díjkiosztó gáláján A visszatérő távozott a legtöbb díjjal. Nyolc kategóriában jelölték, ebből hatban győzedelmeskedett a túlélődráma. A Királyi Operaház színpadán meglepetésvendégként Tom Cruise jelentette be, hogy A nagy dobás-sal, a Kémek hídjá-val, a Carol-lal és a Spotlight - Egy nyomozás részletei-vel szemben A visszatérő-é a legjobb filmnek járó elismerés.

Tom Cruise és Leonardo DiCaprio a BAFTA-díjátadónForrás: AFP/Ben Stansall

Leonardo DiCaprio vehette át a legjobb színészi teljesítményért járó szobrot, ezzel még közelebb került az Oscar-győzelemhez. Alejandro González Inárritu kapta a legjobb rendezőnek járó díjat, ezeken kívül még három kategóriában győzött a bosszúwestern, a legjobb fényképezésért, a legjobb sminkért és a legjobb hangeffektusokért odaítélt elismerést megnyerte.

A visszatérő operatőre, Emmanuel Lubezki sorozatban a harmadik BAFTA-díját vehette át, az előző két évben ugyanis a Gravitáció-ért és a Birdman-ért is övé lett a legjobb fényképezésért járó rangos brit elismerés.

A legjobb női főszereplőnek Brie Larsont ítélték A szoba című filmben nyújtott alakításáért. A mellékszereplők mezőnyének versenye brit sikereket hozott: a Steve Jobs-ban játszó Kate Winslet - Larsonhoz hasonlóan - a Golden Globe után a BAFTA-díjat is begyűjtötte, a férfiak között a Kémek hídjá-ban szereplő Mark Rylance-t találták a legjobbnak.

Brie Larson az Oscar-fogadásonForrás: AFP/Robyn Beck

A legtöbb díjra a Cate Blanchett főszereplésével készült Carol című leszbikus románcot és a Kémek hídjá-t jelölték. Spielberg thrillere ugyanakkor csak egy jelölést váltott díjra a kilencből, a Carol készítői pedig üres kézzel távoztak a BAFTA gálájáról.

A legjobb brit film díját a Brooklyn kapta, Az idegen nyelvű filmek mezőnyében az Eszeveszett mesék győzedelmeskedett. Az utóbbi kategóriából hiányzott a Saul fia, ugyanis Nemes Jeles holokausztdrámáját majd csak idén áprilisban mutatják be az angol mozik, így az a jövő évi díjátadón szállhat majd versenybe.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK