Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Porcelánbaba volt, de aztán előhívta magából a sötétebbik oldalát, és piercingekkel telerakosgatott, tetovált lányként sokkolta a világ. Milliók képzeletét megmozgató, feminista ikon lett belőle

#74 - Rooney Mara (A tetovált lány, Mellékhatások)

Aki olvasta Stieg Larsson Millennium-trilógáját vagy látta a svéd filmváltozatokat Noomi Rapace-szal, az meghökkenve olvasgathatta a híreket 2010-ben, hogy a babaarcú Rooney Mara alakítja majd a tetovált lányt az amerikai verzióban. Addigi filmjei alapján nehéz volt őt beleképzelni a feketébe öltözött, láncdohányos, az emberekkel durván bizalmatlan hackercsaj szerepébe.

Ekkor még senki nem látta benne A tetovált lányt - Rooney Mara a Social Network - A közösségi háló című filmben.Forrás: InterCom

David Fincher is így volt ezzel, élettársának és producerének, Ceán Chaffinnak kellett meggyőznie, hogy adjon egy esélyt Marának. A színésznőnek két és fél hónapjába tellett, hogy meggyőze a rendezőt, hogy ő az ideális választás Lisbeth Salander szerepére. Előhívta magából a sötétebbik oldalát, amelyről Hollywoodban addig nem is tudták, hogy létezik.

Rooney Mara A tetovált lány című filmbenForrás: InterCom

A szerep miatt teljesen átszabták a külsejét:a haját feketére festették, punkosra vágták, a szemöldökét kiszőkítették, kilyukasztották a fülét (cimpánként négyszer), valamint a szemöldökét és a mellbimbóját. Állítólag a piercingektől nem félt annyira, mint a motorozástól. Az igazi megpróbáltatások azonban a forgatáson vártak rá.

Fincher nem kímélte, egy héten át forgatta Marával a film nemi erőszakot tartalmazó jeleneteit. A színésznő annyira kikészült a hét végére, hogy a saját elmondása szerint „üvöltve sírt”, amikor végre szusszanhatott egyet, és kikapcsolódásként a laptopján megnézte a Toy Story 3-at. A jelenetet még így a film kontextusából kiragadva is rettentően nehéz végignézni. A megkötözött Salander teljesen ki van szolgáltatva a támadójának, nem tud mást tenni, mint hogy kétségbeesve dobálja magát.

Teljesen más érzéseket hív elő az emberből Daniel Craig és a hihetetlenül vékony Rooney Mara szexjelenete. Itt végre két olyan embert láttunk, akik szabad akaratukból esnek egymásnak. Salander irányít, újdonsült partnerének pedig ezzel semmi problémája nincsen. A film bevállalós jellegét az egyik plakát is hangsúlyozta: kilencven millió dollárból készült stúdiófilmet reklámozott, Mara mégis félmeztelenül pózolt rajta.

A tetovált lány plakátjaForrás: InterCom

A tetovált lány bevétele elmaradt attól, amit a stúdió várt: Amerikában mindössze a gyártási költséget hozta vissza, a világ többi részén 130 milliót termelt. A számok láttán már nem volt égetően fontos a Sony számára a folytatások elkészítése.

Mara még évekig reménykedett, hogy elkészítik A lány, aki a tűzzel játszik filmváltozatát. Az első rész forgatása idején azt nyilatkozta, hogy addig nem szedi ki a mellbimbópiercingjét, amíg meg nem csinálják mindhárom filmet, mivel a testékszer visszarakása nagy fájdalommal járna.

Steven Soderbergh 2013-as Mellékhatások című csavaros erotikus thrillerjében még megvillant Mara mellbimbópiercingje, de könnyen lehet, hogy azóta megvált tőle, hiszen ahogy azt ő is elismerte, már nincs reális esély arra, hogy a folytatások elkészüljenek. A piercing sorsára rákérdeztek egy 2015-ös interjúban, de Mara nem akart arra a kérdésre felelni, hogy viseli-e még a testékszert.

Az ötvenes években játszódó Carol-ban nem látjuk a piercingjét, de ez nyilván nem bizonyít semmit. Todd Haynes hat Oscarra jelölt leszbikus románcában Cate Blanchett viszi ágyba a bolti eladót alakító Marát, aki látni akarja a partnerét, ezért villanyfénynél bújnak egymáshoz. Szexjelenetük visszafogott, és mégis érzékien gyönyörű. Az Adéle élete szexmaratonjának vad és izzasztó naturalizmusához képest ez maga a megvalósult klasszicizmus.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates