Százhárom éves korában hétfőn elhunyt Douglas Slocombe brit operatőr, aki Steven Spielberggel együtt forgatta az első három Indiana Jones-filmet - jelentette be a lánya, Georgina Slocombe. Édesapja egy londoni kórházban halt meg az után, hogy a közelmúltban elesett, ami egészségének hanyatlásához vezetett. "A minap arról beszélt, hogy élvezte élete minden egyes forgatási napját" - tette hozzá.

Douglas Slocombe (középen szemüvegben) az Indiana Jones és az elveszett frigyláda fosztogatói című filmbenForrás: LucasFilm

Douglas Slocombe a brit filmipar egyik legnevesebb operatőre volt. Az 1940-es években indult karrierje során mintegy 80 filmet forgatott, a mozi olyan nagyágyúival dolgozott együtt, mint George Cukor, John Huston, Norman Jewison, Roman Polanski és Steven Spielberg. 

"Dougie Slocombe ügyes, lelkes szakember volt, aki szerette a filmkészítést. A kamerák előtt Harrison Ford volt Indiana Jones, de a kamerák mögött Dougie volt a hős" - méltatta operatőrét Steven Spielberg.

Az 1913-ban Londonban született, majd Franciaországban nevelkedett Slocombe-t háromszor jelölték Oscar-díjra, először az Utazások nagynénémmel című Graham Greene feldolgozásért, majd a Jane Fonda és Vanessa Redgrave főszereplésével készült Júliá-ért, végül az első Indiana Jones-filmért. Háromszor nyerte el a Brit Filmakadémia díját: 1974-ben a Nagy Gatsby, 1963-ban The Servant és 1977-ben a Júlia című filmekért. A Brit Operatőrök Társasága 1995-ben életműdíjjal jutalmazta.

A csúcson vonult vissza, az 1989-es Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag volt az utolsó film, amelyet ő fényképezett.