Február 26. és március 6. között ismét megrendezik a Frankofón Filmnapokat, több mint ötven vetítés, köztük harminc premier előtti premier előtti bemutató várja az érdeklődőket Budapesten, majd később tizenegy vidéki nagyvárosban. Többek között olyan sztárokkal találkozhatnak a vásznon, mint Omar Sy, Vincent Cassel, Guillaume Canet, Mathieu Amalric vagy Gérard Depardieu.

Isabelle Huppert és Gérard Depardeau a Valley of Love című filmbenForrás: Le Pacte

A 6. Frankofón Filmnapok főszereplője Isabelle Huppert francia színésznő, akinek hét filmjét is levetítik a fesztiválon. Február 26-án a cannes-i mustrán is induló Valley of Love premier előtti vetítésével nyit a fesztivál. Szintén Huppert részvételével készült, Cannes-ban debütált Hétköznapi titkaink premier előtti bemutatójával zárul az eseménysorozat március 6-án.

A Lábuk alól a talaj blokk olyan filmeket gyűjt egybe, amelyek szereplői kilógnak a hétköznapi emberek sorából, mint például a Csokoládé című életrajzi drámában Omar Sy által megformált bohóc, aki a 19. század végén első színesbőrűként lépett színpadra Párizsban.

A 2016-os Filmnapok újdonsága az Éjszakai vetítések miniszekciója két olyan eredeti hangvételű alkotással, amelyek igencsak elütnek a közelmúlt francia filmtermésétől: a Night Fare igazi zsánerfilm, a B kategóriás amerikai krimik stílusos továbbgondolása, a Diane Kruger és Matthias Schoenaerts főszereplésével készült Maryland című misztikus thriller pedig óhatatlanul beszippantja a nézőt, ami egyrészt a műfajhoz tartozó feszültségnek, másrészt Gesaffelstein elektronikus zenéjének köszönhető.

Omar Sy és James Thierrée a Csokoládé című filmbenForrás: Mozinet

A Filmnapok vendégei az Évszakok című francia természetfilm rendezőpárosa, Jacques Perrin és Jacques Cluzaud, valamint az Egy őrült pillanat című francia vígjáték rendezője, Jean-François Richet. A közönségtalálkozókra a március 3-i vetítések alkalmával kerül sor az Urániában. A fesztivál részletes programját itt böngészheti át.