Ha angol anyanyelvű emberek próbálnak magyar neveket kimondani, a végeredmény általában egy kibogozhatatlan katyvasz lesz (elég csak ebben a videóban meghallgatni, hogyan gyilkolják meg a brit műsorvezetők focistáink, Kocsis Sándor és Bogdán Ádám nevét). Cate Blanchetten azonban még ez sem fog ki. 

Cate Blanchett és Nemes Jeles László pénteken a Foreign Language Film Award Directors Reception nevű eseményen Los AngelesbenForrás: AFP/2016 Getty Images/Angela Weiss

A 46 éves színésznő – aki már legalább egy magyar emberrel rendszeresen érintkezett, amikor Ascher Tamás rendezte őt a Ványa bácsi előadásában – pénteken részt vett az idei Oscar-díj-kiosztóhoz kapcsolódó Foreign Language Film Award Directors Reception nevű eseményen, ahol a legjobb idegen nyelvű film kategória jelöltjei kapják meg a jelölésüket igazoló hivatalos dokumentumot. 

Nemes Jeles László átveszi Cate Blanchett-től a Saul fia Oscar-jelölését igazoló dokumentumotForrás: AFP/Chris Delmas

A Saul fia rendezőjének maga Blanchett adta át ezt a papírt, és – ahogy azt a film egyik producere, a rendezvényen is részt vevő Rajna Gábor az Origónak elmesélte – a színésznő tökéletes magyarsággal ejtette ki a film alkotóinak nevét, egyenként méltatta Nemes Jeles László rendező, Röhrig Géza főszereplő, Erdély Mátyás operatőr és a hangért felelős Zányi Tamás munkáját.

Erdély Mátyás, Nemes Jeles László és Cate Blanchett pénteken Los AngelesbenForrás: AFP/2016 Getty Images/Angela Weiss

A kétszeres Oscar-díjas Blanchettről hónapok óta tudjuk, hogy nagy rajongója a Saul fiá-nak. Nemes Jeles tavaly decemberben mesélte el az Origónak, hogy Blanchett elkezdte nézni a számítógépén az Oscar-jelölt magyar filmet, de 45 másodperc után eldöntötte, hogy inkább majd megnézi rendesen moziban. Viszont már ennyi alapján megértett valamit a film szívéből, és nagyon megható dolgokat mondott róla a magyar rendezőnek. Január végén pedig egy amerikai tévéműsorban kezdte el ajnározni a filmet, Elképesztő, elképesztő... de tényleg  – mondta a Saul fiá-ról Blanchett.

A pénteki eseményen Blanchett mellett a tavaly a Birdman-ért Oscar-díjat nyert, idén pedig A visszatérő rendezéséért esélyesnek számító Alejandro González Iñárritu is köszöntötte a jelölteket. A mexikói rendezőzseni is összekapaszkodott Nemes Jeles Lászlóval egy közös fotó erejéig. 

Alejandro G. Iñárritu és Nemes Jeles László a pénteki eseményenForrás: AFP/2016 Getty Images/Angela Weiss