A Saul fia elhozott még egy menő díjat az Oscar előtt

2016.02.28. 01:42

Mintegy bemelegítésképpen a vasárnap esti Oscar-gálára, szombaton a Saul fia nyerte meg a legjobb külföldi filmnek járó díjat a 31. Independent Spirit Awardson. A legegyszerűbben a "menő arcok Oscarja"-ként jellemezhető ceremónián utoljára 25 évvel ezelőtt szerepelt magyar film, 1990-ben Szabó István Hanussen-je volt az öt jelölt egyike.

Nemes Jeles László átveszi a Saul fia díját az Independent Spirit Awardson szombaton esteForrás: AFP/2016 Getty Images/Kevork Djansezian

A szobrot a Saul fia rendezője, Nemes Jeles László vette át, de felvitte magával a színpadra Röhrig Géza színészt, Sipos Gábor és Rajna Gábor producereket, illetve Erdély Mátyás operatőrt, aki a Saul-on kívül egy másik olyan filmet is fényképezett, amit díjra jelöltek ezen az estén (a legjobb elsőfilmek között versenyző James White című amerikai drámát, ami helyett végül A tinilány naplója nyert).

A Saul mellett jelölt volt a Csajkor című francia és az Egy galamb leült egy ágra, hogy tűnődjön a létezésről című svéd film, valamint két olyan, amivel a magyar holokausztdrámának holnap este meg kell küzdenie az Oscarért is: a Mustang és A kígyó ölelése.

Erdély Mátyás, Nemes Jeles László, Röhrig Géza, Sipos Gábor és Rajna Gábor az Independent Spirit AwardsonForrás: AFP/Adrian Sanchez-Gonzalez

Az elmúlt években az Independent Spirit Awardson olyan filmek nyertek a legjobb külföldi film kategóriájában, mint az Ida (Pawel Pawlikowski) című lengyel, az Adéle élete (Abdellatif Kechiche) és a Szerelem (Michael Haneke) című francia, a Nader és Simin - Egy elválás története (Asghar Farhadi) című iráni és A király beszéde (Tom Hopper) című brit alkotás.

John Boyega másnak örülForrás: John Boyega Instagram
Hogyan örülnek az Origo olvasói a Saul fia Oscar-győzelmének?
Vasárnap éjszaka az egész ország azért fog szorítani, hogy 34 év után ismét Oscar-díjat kapjon egy magyar film. Nagyon kíváncsiak vagyunk, ön hogyan éli meg a győzelem pillanatát, ezért kérjük, csináljon magáról egy videofelvételt pont akkor, amikor kihirdetik a legjobb idegen nyelvű film Oscar-nyertesét, és töltse fel a videót ebbe a Facebook-csoportba, vagy pedig rakja a YouTube-ra vagy a Videára, és küldje el az URL-jét a filmklub@origo.hu címre. Ha ne adj' isten úgy alakulna, hogy mégsem a magyar film nyer, akkor is jöhet a videó, mert a bosszankodását is megnéznénk. Hajrá, Saul!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK