Az Oscar-gála szervezői szerencsétlenül választották ki a köszönőbeszédek lekeverő zenéjét. Hitler kedvenc zeneszerzőjének, az antiszemita nézeteket valló Richard Wagnernek egyik szerzeményével jelezték, hogy Nemes Jeles László ideje lejárt a színpadon.

A Saul fia rendezője az utolsó gondolatánál járt, amikor A walkürök lovaglása felcsendült. Arról beszélt, hogy még az emberiség legsötétebb óráiban is megszólalhat bennünk egy belső hang, amely arra sarkall minket, hogy emberek maradjunk. Nyilvánvalóan a holokausztról beszélt, és erre Hitler kedvenc zeneszerzőjétől játszottak be egy dalt.

Ezt a kellemetlen párosítást el kellett volna elkerülni. Szerencsére csak pár másodpercig volt hallható Wagner, amint ellépett a mikrofontól Nemes Jeles, máris az Indiana Jones-filmsorozat zenéjét kezdték el játszani.

A hiba viszont nem maradt észrevétlenül, a Twitteren sokan kikeltek a zeneválasztás ellen. „Szörnyű volt, amikor Wagnerrel keverték le a Saul fiá-t” – írta a Playlist szerzője, Jessica Kiang. A HitFix-nél dolgozó Sara Morrison is kikelt magából: "Még mindig azon nevetek, hogy Wagnert játszottak azután, hogy egy holokausztfilm győzött. Ennél rosszabb zenét nem is választhattak volna."

Nemes Jeles László Oscar-díjjal a kezébenForrás: AFP

Wagner ellentmondásos megítéléséről ebben a cikkünkben olvashat bővebben. A walkürök lovaglásá-t legtöbben az Apokalipszis most-ból ismerhetik, de Lars von Trier is felhasználta a Melankólia című filmjében.