Kilencvenegy éves korában elhunyt az amerikai filmek jellegzetes arcú karakterszínésze, George Kennedy. Zömök testalkata miatt elsősorban keménykötésű fickókat alakított, akik vagy a főszereplőt segítették, vagy ellenkezőleg, gonosztevőként szálltak szembe a hőssel. Fél évszázadot átölelő filmes karrierje során együtt játszott Audrey Hepburnnel, John Wayne-nel, Mia Farrow-wal, Chuck Norris-szal, Clint Eastwooddal először a Villám és fürgeláb-ban, majd A bosszú az Eiger csúcsán című thrillerben szerepelt együtt.

George Kennedy a Bilincs és mosoly című filmbenForrás: Mokép

A Bilincs és mosoly a hatvanas évek egyik emblematikus alkotása, amelyet négy Oscar-díjra jelöltek, de csak George Kennedy kapta meg a szobrot a mellékszereplők kategóriájában. Paul Newman játszotta a rebellis főhőst, aki levakarhatatlan mosolya, megtörhetetlen természete miatt lassanként hőssé válik egy déli munkatáborban. George Kennedy karaktere először megkeseríti a sorsát, de később összebarátkoznak.

Kennedy a hatvanas évek egy másik fontos filmjében, A piszkos tizenkettő-ben is szerepelt, majd több hetvenes évekbeli katasztrófafilmben is felbukkant: benne volt a műfajt elindító 1970-es Airport-ban és folytatásaiban, illetve láthattuk a Földrengés című alkotásban is.

A legtöbb magyar néző a Csupasz pisztoly-ból és folytatásaiból emlékezhet rá, ő játszotta Leslie Nielsen társát, de a Dallas című filmsorozatban is felbukkant, mint Jockey Ewing ellenlábasa. Utoljára a 2014-ben Mark Wahlberg főszereplésével készült Hazárdjáték-ban bukkant fel.

George Kennedy és Leslie Nielsen a Csupasz pisztoly című filmbenForrás: InterCom

Nagy támogatója volt az örökbefogadás intézményének, négy gyereket fogadott örökbe: „Ne gátoljon meg az a tény, hogy már hetven- vagy hetvenhét éves vagy, és az sem, hogy egyedülálló szülő. Mindig vannak olyan gyerekek, akik fáznak, rosszul vannak, és arra van szükségük, hogy valaki biztosítsa őket a szeretetéről, és jó éjszakát kívánjon nekik.”