Rémálomnak indult, kedvenc munkanapja lett belőle

Knight of Cups
Knight of Cups
Vágólapra másolva!
Terrence Malick forgatásain semmi nincs kőbe vésve, Az őrület határán rendezője a rögtönzés erejében hisz. Thomas Lennon három nappal a jelenetei rögzítése előtt tudta meg, hova kell mennie, de fogalma sem volt arról, kit kell majd eljátszania. Végül egy valódi veszekedéssel nyűgözte le Malickot. Christian Bale is mesélt a Knight of Cups forgatásáról, nem volt probléma, ha valaki nem tanulta meg az összes szövegét.
Vágólapra másolva!

Terrence Malick különös, improvizációra épülő munkamódszeréről már számos történet napvilágot látott. Most a Mementó vagy a Családi üzelmek mellékszereplőjeként ismert Thomas Lennon mesélt arról, milyen volt egy napon át Az őrület határán és Az élet fája rendezőjével forgatni. A kezdeti frusztrációt idővel ámulat váltotta fel, és most már azt gondolja, hogy életének legnagyszerűbb napja volt, amit egy film forgatásán töltött.

Thomas Lennon és Cameron Diaz a Rossz tanár című filmben Forrás: InterCom

Lennont leszerződtették Malick legújabb, Knight of Cups című filmjéhez. A színész hiába kérdezősködött előzetesen a megformálandó szerepéről, nem adtak neki forgatókönyvet, nem árulták el, hogy milyen ruhát kellene viselnie, senki nem tudott semmit. Három nappal a forgatás előtt mondták el neki a helyszínt, és azt, hogy öltözzön úgy, mintha egy hollywoodi partira lenne hivatalos. Indulás előtt Lennon még kikereste Malick fényképét az interneten, hogy tudja kihez menjen oda a forgatáson.

„Malick mindenkinek kiosztott egy cetli papírt a helyszínen. Az enyémen az állt, hogy tűzbiztos fal nem létezik. 'Ezt kellene mondanom a jelenetben?' – kérdeztem tőle. Ő erre azt felelte, hogy nem tudja, majd felajánlotta, hogy ad még ilyen papírokat, mert még egy rakásra való van neki belőlük. Erre valami olyasmit mondtam, hogy ez az egy papír elég lesz.” Lennontól azt várták, hogy rögtönözzön.

A kötetlen forgatás kezdetben elbizonytalanította aszínészt: Malick még az operatőrt is lecserélte napközben, és olyan is volt, hogy Christian Bale-re ráraktak egy GoPro-t. Lennon végül egy családi perpatvarral nyűgözte le a rendezőt, amely a forgatáson bontakozott ki. A színész telefonon keresztül kiabált a feleségével, és amikor ezt Malick észrevette, rögtön egy kamerát tolt az arcába. Lennon először még bosszankodott, hogy ez a magánszférájának a megsértése, de aztán úgy volt vele, „hogy bassza meg, ez a legvalódibb pillanat, ami ezen a napon történt”.

Thomas Lennon, Freida Pinto, Wes Bentley, Teresa Palmer és Christian Bale a Knight of Cups című film amerikai premierén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Frazer Harrison

A Business Insidernek adott interjújában csupa szépeket mondott Malick munkamódszeréről: „Arra döbbentem rá, hogy Malick imád sündörögni, és filmeket csinálni. És most nem az utómunkára gondolok, hanem magára a forgatásra, jelenetek rögzítésére, ahogy hagyta, hogy csak simán megtörténjenek a dolgok. Őszintén mondom, teljesen őrült egy nap volt, de gondolkodás nélkül visszamennék, ha még egyszer adódna egy ilyen lehetőség.”

Lennon nincs egyedül a rajongásával, rengeteg sztárszínész ugrik első szóra, ha arról van szó, hogy Malickkal dolgozhat együtt, és végre elengedheti magát egy forgatáson. A Knight of Cups szereplőinek névsora s simán elmenne egy rongyrázós hollywoodi buli vendéglistájának: Christian Bale, Natalie Portman, Cate Blanchett, és a sort még hosszan lehetne folytatni.

Cate Blanchett és Christian Bale a Knight of Cups című filmben Forrás: Photo12/Archives du 7e Art/Dogwood Pictures/Dogwood Pictures

Bale arról mesélt a Variety-nak, hogy Malicknál nem számít, ha egy színész nem tudja kívülről az összes mondatát. Arról is beszámolt azonban, hogy az öntörvényű rendezővel való közös munka után nehéz visszazökkenni abba a tudatállapotba, ami egy szokványos film forgatásához kell:

„A Knight of Cups után nekiálltam egy újabb filmet készíteni. Állandóan azt kiabálták, hogy ’Ennyi!’ Malicknál ellenben sosem hallottuk ezt, ott állandóan forgott a kamera. Az első nap végén azt mondták nekem, hogy egyszer sem találtam el, hogy mikor kell belépni, a mondataim felét elhagytam, sokat pedig hozzáköltöttem." Ekkor döbbent rá Bale, hogy most a szokványos módon kell hozzáállnia a filmkészítéshez. A Knight of Cups elkerüli a magyar mozikat, mi viszont láttuk a tavalyi berlini filmfesztiválon. Kritikánkat itt olvashatja.