Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A mozivásznon követhettük végig ahogy mufurc, sápatag kislányból előbb balhés tini majd Tim Burton fantáziabirodalmába remekül illő, magas homlokú és nagy szemű gótikus szépség lett. Először csak az ágy szélén ült meztelenül, de aztán jóval bizarrabb helyzetekbe is keveredett: előbb Samuel L. Jackson tartotta őt láncon, majd Liam Neeson bonctermében tért magához. 

#76 - Christina Ricci (Prozac Nation, A lánc, A halott túlélő)

Christina Ricci azok közé a színésznők közé tartozik, akik a szemünk láttára nőttek fel a mozivásznon. A legtöbben az Addams Family - A galád család sápadt és mufurc kislányaként találkoztak vele először, majd a Casper-t nézve szoríthattunk neki, hogy boldog véget érjen a barátsága a szellemmel.

Christina RicciForrás: Alliance

Teltek-múltak az évek, Ricci már balhés, szabadszájú, a szexualitással ismerkedő kamaszokat játszott a filmekben, az 1999-es Álmosvölgy legendájá-val belépett Tim Burton gótikus, romantikus fantáziabirodalmába. Azt hiszem nekem már végérvényesen Burton-mesealakként fog megmaradni az emlékezetemben a varázslatosan nagy szemű és magas homlokú színésznő.

Szívesen alakít zaklatott lelkivilágú, sötét figurákat: „Az hiszem boldogtalan, bonyolult emberekből lesznek a legérdekesebb filmes karakterek”. Az Elizabeth Wurtzel önéletrajzi regénye alapján készült 2001-es Prozac Nation-ban például egy depresszióba zuhanó egyetemistát játszott el. Meztelenül ül az ágyon, és nem igazán ragad át rá az anyja lelkesedése. Pedig állítólag éppen élete legfontosabb napját éli meg.

A lánc (Black Snake Moan) című drámában egy szexuális erőszak áldozatává vált, nimfomán nőt formált meg, akit Samuel L. Jackson merőben szokatlan módon próbál kigyógyítani a szexfüggőségéből: odaláncolja egy radiátorhoz. Ricci élete talán legjobb alakításának nevezte a fogva tartott nő szerepét, máskor meg arról beszélt, ebben a filmben annyi szex volt, hogy két évre elég volt belőle.

Az biztos, hogy mindent megtett a minél nagyobb hitelesség kedvéért: mivel a főszereplő semmire nem tartja a testét, ezért ő sem figyelt oda arra, hogy felvegyen valamit a jelenetek között. Sokszor volt úgy, hogy a forgatáson mindössze egy szál bugyit és egy parányi pólót viselt. Azt akarta elérni, hogy a stábnak természetes legyen a meztelensége, és így a filmben is valódinak tűnjön a traumán átesett főszereplő viszonya a testéhez.

Christina Ricci A lánc című filmbenForrás: InterCom

A lánc egy vékony határvonalon táncolt, Ricci néha azt érezte, mintha egy hetvenes évekbeli pornót forgattak volna. Végül nagyon büszke volt a filmre, mert szerinte alkalma volt megmutatni a nemi erőszak után fellépő poszt-traumás stressz szörnyű valóságát, viszont nagyon dühös A lánc félrevezető reklámkampánya miatt. A moziplakát egy olyan exploitation-film érzetét keltette, amelyet akár Robert Rodriguez Halálbolygó-jának vagy a Machete párdarabjaként is lehetett volna vetíteni.

A 2009-es A halott túlélő című thrillerben az a fő kérdés, hogy Ricci karaktere vajon életben van-e vagy sem. A hullaházban fekszik, Liam Neeson boncmesterként sündörög körülötte, a meztelen nő azonban nem úgy viselkedik, mint aki halott lenne: pislog, még fel is kel a hideg fémasztalról. Én ezen már meg sem lepődtem, Christina Ricci mindig is intim viszonyt ápolt a halállal a filmjeiben

Cikksorozatunk korábbi részei:

#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates