Liam Neeson éhezett és minimálbérért dolgozott Scorsese kedvéért

2016.03.05. 18:45

Azt is hihetné az ember, hogy ha Martin Scorsese előáll egy ötlettel, ráadásul meg Liam Neesont, Andrew Garfieldot, Pókember előző megformálóját és a Kylo Rent alakító Adam Drivert is hozza magával, akkor a stúdiók egymást fogják taposni, hogy övék legyen a film. A valóságban azonban huszonhárom évet kellett várnia a Taxisofőr és a Nagymenők rendezőjének, hogy leforgathassa az Isten kereséséről, a kételkedésről szóló Silence (Némaság) című kosztümös drámáját, amely Endo Suszaku azonos című regénye alapján készült.

Liam Neeson a Némaság című filmbenForrás: Paramount

A Némaság drága produkció a külsőségei miatt, a 17. századi Japánban játszódik, de a témája és az akciómentessége miatt nem kecsegtet magas nézőszámmal. Végül Tajvanban forgatták le, a Kína melletti szigetországban találtak megfizethető helyszíneket. De még ezzel sem spóroltak meg elég pénzt, Irwin Winkler producer a The Hollywood Reporternek árulta el, hogy mekkora áldozatot is vállalt a rendező a színészekkel együtt, hogy ez a stúdiók részéről anyagilag kockázatosnak ítélt film elkészülhessen:

„Mindenki, Liam Neeson. Adam Driver és Scorsese is minimálbérért dolgozott. Én még a minimálbér alá is lementem [nevet]. Így csurgattuk vissza a pénzt a filmbe. Eldöntöttük, hogy minden pénz magába a produkcióba menjen. Úgy tudtuk csak megcsinálni a filmet, hogy lemondtunk a szokásos fizetésünkről.”

Jelentős összegek szabadulhattak fel azzal, hogy a szakszervezetek által meghatározott minimálbéreket fizették csak ki az akcióikonnak számító Neesonnak és a sztárrá válás útján magabiztosan haladó Garfieldnak és Drivernek. Neeson ráadásul még kilenc kilót le is fogyott azért, hogy hitelesen játszhassa el a japán fogságba esett jezsuita szerzetest. Ez egy olyan film lesz, amit meggyőződésből és szenvedélyből készítettek el, és sokan már most azt jósolják, hogy ott lehet a jövő évi Oscar-gálán.

Andrew Garfield és Tadanobu Asano a Némaság című filmbenForrás: Paramount

Garfield és Driver két fiatal szerzetest játszik, akik a keresztényeket tűzzel-vassal üldöző Japánban keresik a mesterüket. A cím arra a szereplők által megtapasztalt próbatételre utal, hogy miközben borzasztó kínokat állnak ki, Isten miért marad néma? A filmet 2016 végén tervezik bemutatni az Egyesült Államokban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK