Lucas rejtegette, de most megnézheti a Star Wars mozis változatát!

2016.03.07. 18:17

Ha George Lucason múlna, senki nem nézhetné meg az első három Star Wars-film moziban bemutatott változatait. Már régen kivonták őket a forgalomból, és az Egy új remény, A Birodalom visszavág és A Jedi visszatér eredeti verziói helyett a digitálisan feljavított változatokat lehet megvásárolni. Sok, az akkori technikai fejlettségből fakadó hibát kiküszöböltek, ám számos felesleges hozzátoldást is elvégeztek a filmeken. Elterjedt vélemény a rajongók között, hogy ezzel sérült a film varázsa.

Mark Hamill a Csillagok Háborúja IV: Egy új remény című filmbenForrás: Mokép

Egy magát Mr. Blacknek hívó rajongó 2008-ban megvásárolta a negyedik epizód egy jó állapotban lévő 35 mm-es kópiáját, majd másokkal együtt képkockánként restaurálták a filmet. A munkával idén januárban készültek el, és három videót töltöttek fel a netre, amelyek segítségével összevethető a Team Negative verziója a hivatalos Blu-Ray-kiadás képével.

Mondani sem kell, hogy a rajongók által restaurált verzió nem kapta meg a Disney áldását, így csak nem hivatalos csatornákon keresztül lehet beszerezni. Mr. Black csapata a régi moziélményt akarta visszahozni a 35 mm-es kópia felújításával, egy olyan verziót állították elő, amely elmondásuk szerint a lehető legközelebb áll ahhoz, ahogy az Egy új remény-t 1977-ben bemutatták a mozik.

„Én még a moziban láttam a Star Wars-t, és nem úgy nézett ki, mint ahogy most a Blu-Ray-eken látható” – mesélte a Team Negative egyik tagja. „Nem volt tisztára csiszolva, és nem volt annyira részletgazdag, hogy még a sminket is ki lehetett venni a szereplők arcán. Egyetlen dolgunk volt a kópiával, az idő múlásával járó minőségromlást kellett eltüntetnünk.”

Az összehasonlító videók alapján én nem tudom egyértelműen kijelenteni, hogy az egyik vagy a másik verzió jobb lenne. A Team Negative változata fakóbb, szemcsésebb, már a kis ablakon keresztül is látszik, hogy moziszerűbb élményt adhat, mint a steril Blu-Ray változat. Az ideális persze az lenne, ha 35 mm-es kópiáról moziban nézhetnénk az Egy új remény eredeti változatát, erre azonban Lucas vaskalapossága miatt nincs esély. (A második és a harmadik videóban a hangsáv nem illeszkedik a képhez.)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK