Ha semmit sem tud a film történetéből, akkor is kiérezhető a rövidke előzetesből, hogy a vonaton utazó lánnyal valami borzasztó dolog történt. A vele szembe ülő srác még kellemetlenebbé teszi a helyzetet. A lány felé dől, hatalmi pozíciót felvéve próbálja őt meggyőzni: Tényleg neked lenne a legrosszabb.A srác hallgatásra próbálja rávenni a lányt, de aki csak kicsit is ismeri a Gólyatábor című rövidfilm hátterét, annak jogosan szorul ökölbe a keze a mondat hallatán.

2014-ben két gólyatábori erőszak ügyében is nyomozás indult, egy lány az Indexnek mondta el, hogy miután molesztálták, szólt a szervezőknek, akik azonban rávették, hogy ne tegyen feljelentést, és belső vizsgálat sem indult. A nemi erőszakról először mindenki hallgatott.  

Nagy Katica a Gólyatábor című filmbenForrás: Proton Cinema

Ezek az ügyek később nagy nyilvánosságot kaptak, már bírósági ítélet is született, és bár Kárpáti György Mór rendező azt nyilatkozta, hogy a fikció felől közelítettek, és nem akartak egyetlen konkrét megtörtént esetet sem alapul venni, ebből a húsz másodpercből azért egyértelműen kiderül, a filmet a megtörtént esetek is inspirálták.

Kárpáti György Mór nevét először a berlini filmfesztiválon is vetített, remek Erdő című rövidfilmje kapcsán jegyeztem meg, amellyel feszültség- és hangulatteremtésből vizsgázott jelesre, aztán jött az ásatáson játszódó Provincia, amelyet Cannes-ba hívtak meg. A Gólyatábor-ral először dolgozott fel közéleti témát, és rögtön egy olyat, amely nemcsak égetően fontos, de jobbára kibeszéletlen is.

Rózsa Krisztián a Gólyatábor című filmbenForrás: Proton Cinema

Nagy Katica alakítja a tizennyolc éves Dórát, Rózsa Krisztián pedig a HÖK-elnököt, aki a hazaúton beszél a molesztált lánnyal. „Ha a filmünk bátorít valakit, hogy beszéljen a traumájáról, vagy ha az emberek jobban fognak figyelni az ilyen esetekre, azt komoly eredménynek érzem” – foglalta össze Kárpáti az Üvegplafonnak, hogy mit is akar elérni a Gólyatábor-ral. A film premiere a Friss Hús rövidfilmfesztiválon lesz, és nemzetközi fesztiválokra is nevezik.