Lilly Wachowski a chicagói Windy City Timesnak elküldött közleményében tudatta a világgal, hogy ő transznemű nő. A rendező eddig Andy Wachowski néven volt ismert, testvérével együtt jegyezte a Mátrix-trilógiát, a Felhőatlasz-t, legutóbb a Jupiter felemelkedése című filmjüket láthattuk a mozikban. Lilly nővére, Lana Wachowski 2012-ben jelentette be, hogy transznemű nő. A fiatalabbik Wachowski testvér egy ironikus, a szenzációhajhász bulvársajtón gúnyolódó címmel küldte el a közleményét:

Sokkoló nemváltás, a Wachowski testvérek most már nővérek!!!

Lilly arról írt, hogy tudta, hogy előbb-utóbb elő kell állnia a bejelentéssel, de időre volt szüksége, és akkor akart a nyilvánosság elé állni, amikor ehhez elég erősnek érzi magát. A Daily Mail újságírója azonban kényszerhelyzet elé állította.

Lilly WachowskiForrás: Windy City Times

Az otthonában kereste fel a rendezőt, a valóságot elhallgatva azt bizonygatta, hogy a Daily Mail nem bulvárlap, majd arról próbálta meggyőzni Lillyt, hogy náluk vállalja fel az identitását. A rendező egy három évvel ezelőtti esetet emlegetett fel, amikor egy általános iskolában tanító transznemű nő öngyilkosságot követett el, miután a bulvárlap cikket írt róla, és veszélyforrásként állította be a tanárt a gyerekekre nézve.

A Mátrix-filmek rendezője a transzneműek általános helyzetét is érintette a közleményében: „Transzneműnek lenni nem könnyű dolog. A többség által kikényszerített, a nemek szempontjából is bináris felosztású világban élünk. Transzneműként el kell fogadnod azt a szörnyű valóságot, hogy az egy olyan világban élsz, amely ellenségesen viszonyul hozzád.” 

Rámutatott, hogy tavaly Amerikában új csúcsot döntött a transzneműek ellen elkövetett gyilkosságok száma, illetve arról beszélt, hogy „továbbra is démonizálnak és rágalmaznak minket a médiában. Fizetett hirdetésben potenciális szexuális ragadozóknak vagyunk beállítva, hogy még a vécéket se használhassuk.”

Lilly és Lana Wachowski 2013-banForrás: AFP/Joe Klamar

A családjának és barátainak már elmondta, hogy transznemű, a munkatársai többsége is tud róla. „Mindenki elfogadta, részben a nővéremnek köszönhetően, aki már végigment ezen az úton, de azért is, mert ők mind fantasztikus emberek. A feleségem, a családom és a barátaim támogatása és szeretete nélkül nem állnék ott, ahol most vagyok.”