Van egy stíluselem, amiről rögtön felismerhetőek J.J. Abramsnek, a Star Wars: Az ébredő Erő rendezőjének a filmjei. Lens flare-nek hívják, és azt a jelenséget értjük alatta, amikor a beszűrődő fény megcsillan a képen. Akkor fordul elő, amikor erős fényforrással szemben forog a kamera, és legtöbbször hibaként tartják számon, de – ahogy azt J.J. Abrams filmjei is mutatják – díszítőelem is lehet.

Képkocka a Super 8 című filmbőlForrás: UIP-Duna Film

Már a Super 8 című sci-fi-jében is többször alkalmazott lens flare-t, de a mániája a Star Trek-filmek forgatásakor hatalmasodott el rajta. Egy rajongó összeszámolta, hogy az elsőben 721-szer, a másodikban pedig 826-szor lepték el a fények a képeket. Az évek múlásával egyre jobban belebolondult ebbe a trükkbe. Szerencsére még időben jött a figyelmeztetés, így nem lett egy nagy, összefüggő fényáradat Az ébredő Erő-ből.

Stephen Colbert esti talk show-jában mesélte el a rendező, hogy ki szoktatta le az idegesítő mániájáról. „A második Star Trek-filmemben már volt egy olyan jelenet, amiben a lens flare miatt nem lehetett látni, hogy mi történik. Pedig egy nagyon fontos, érzelmes jelenet volt Alice Eve-vel.”

Amikor ezt meglátta a felesége, elpattanhatott benne valami, mert kerek perec kijelentette: „Itt most meg kell állnod. Ez az a pont, amikor végképp fel kell hagynod a lens flare használatával.”

Ennél a jelenetnél lett elege Katie McGrath-nek: Alice Eve a Sötétségben - Star Trek című filmbenForrás: UIP-Duna Film

Az internetes gúnyolódásokkal ellentétben a házastársi intelem hatott J.J. Abramsra, és ugyan nem dobta ki teljesen az eszköztárából, de a Star Wars: Az ébredő Erő-ben már jóval kevesebbszer csillant meg a fény. A nyolcadik epizódot Rian Johnson rendezi, kíváncsian várjuk, hogy tiszteleg-e elődje előtt pár kósza lens flare-rel.

Képkocka a Star Wars: Az ébredő Erő című filmbőlForrás: Fórum Hungary