A Budapest noir-nak adott 897 millió forint után ismét mélyen belenyúlt a zsebébe a Filmalap: 697 millió forint gyártási támogatást szavaztak meg a Fehér Isten-t jegyző Mundruczó Kornél új filmjének. A Felesleges ember magyar-német koprodukcióban készül, német regionális filmalapok, televíziós csatornák  is támogatják, tavaly decemberben 146 millió forintnak megfelelő eurót kapott az Európa Tanács filmalapjától, az Eurimages-től.

Psotta Zsófia, a film egyik négylábú sztárja és Mundruczó Kornél a cannes-i filmfesztiválonForrás: AFP/Bertrand Langlois

A sajtóanyag nem árul el túl sok konkrétumot a film történetéről: „A Felesleges ember központi témája az ember csodához való viszonya egy hitehagyott világban. A film egy különleges képességekkel rendelkező fiú és egy orvos barátságának történetét meséli el korunk migrációs válságának idején.” A tartalomismertetőt olvasva a „migrációs válság”-hoz érve kaptam fel a fejemet. Ez akár azt is jelentheti, hogy amíg a Fehér Isten allegóriába burkolva foglalkozott társadalmi problémákkal, addig A felesleges ember a mesei elemekkel együtt is nagyon konkrét módon közelíthet a menekültválsághoz.

A filmben szerepet vállaló színészek neve nem ismert, A felesleges ember többek között a Fehér Isten-t  és Balaton Method-ot fényképező Rév Marcell operatőr, Ágh Márton látványtervező és Wéber Kata forgatókönyvíró közreműködésével készül.  A tervek szerint május elején kezdődik a film forgatása.

A kutyaapokalipszissal riogató, Cannes-ban debütált Fehér Isten 42 717 nézői jutott a magyar mozikban, ezzel a harmadik legnézettebb film volt 2014-ben Magyarországon. A tengerentúlon sem vallott szégyent, 282 ezer dollárt termelt, és amíg meg seperte el a Saul fia, addig ez a kutyás disztópia volt a rendszerváltás utáni időszak legsikeresebb magyar filmje Amerikában.

A 770 millióból készült Fehér Isten-nel  bevallottan a szélesebb közönség felé nyitott Mundruczó Kornél. A siker láttán alighanem tartja magát ehhez az irányhoz, és A felesleges ember is befogadhatóbb alkotás lesz, mint a korai munkái. A nagy költségvetés alapján joggal várhatjuk, hogy Mundruczó eddigi karrierjének leglátványosabb filmjére készül.