Három Kossuth-díjat kapnak a Saul fia alkotói

2016.03.11. 17:23

Az Oscar-díjas Saul fia alkotói, Nemes Jeles László rendező, Erdély Mátyás operatőr és Röhrig Géza színész Kossuth-díjat kapnak március 15-én – erősítette meg a hírt Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter a TV2-nek. A Kossuth-díj a legmagasabb magyar állami kitüntetés, amelyet a magyar kultúra művelésének és ápolásának elismeréséért ki lehet osztani. Rendkívüli dolog, hogy most egy első filmes rendezőnek ítélték oda.

Röhrig Géza, Erdély Mátyás és Nemes Jeles László a Saul fia forgatásánForrás: Laokoon Filmgroup

A mai nap már díjazták a Saul fia egyik alkotóját: Zányi Tamás hangmérnök Magyarország érdemes művésze lett. A holokausztdráma páratlan sikerszériája a cannes-i filmfesztiválon kezdődött el, ahol begyűjtötte a zsűri nagydíját, majd a Golden Globe után az Oscar-gáláról is díjjal távozott.

Korábban már felröppent a hír, hogy a Saul fia alkotói Kossuth-díjat kaphatnak, legutóbb két napja lett gyanús, amikor kiderült, a rendkívüli kormányzati intézkedések cím alatt nyilvántartott költségvetési keretből 57,2 millió forintot különítettek el többletforrásként a Kossuth- és Széchenyi-díjak fedezetére.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Nem Nemes Jeles László egyébként a legfiatalabb, aki Kossuth-díjat nyer a kitüntetés 1948-as alapítása óta. Fábri Zoltán rendező 36 éves volt, amikor 1953-ban (először) Kossuth-díjat kapott, akkor már több mint egy évtizedes színházi munka állt mögötte. Szabó István, az ország egy másik Oscar-díjas filmrendezője 37 éves volt a díj elnyerésekor, és négy nagyjátékfilmet készített el addigra. Nemes Jeles László, a Saul fia rendezője 39 éves, és első, Oscar-díjjal is jutalmazott nagyjátékfilmjével érdemelte ki az állami kitüntetést.