Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. A hetvenes és nyolcvanas évek olasz szexikonját leginkább a Flash Gordon hercegnőjeként, illetve a maffiózó Sylvester Stallone feleségeként ismerik itthon, ha viszont a meztelen bájaira vagyunk kiváncsiak, akkor a kevésbé ismert olasz és francia filmjeit érdemes elővenni. Gerard Depardieu-vel vad szexmaratonba bonyolódott, Jeremy Irons pedig a mellét harapdálta, egy ostoba olasz farmer pedig nem ismerte fel élete lehetőségét, amikor az istennő Muti bebújt mellé az ágyba.

#77 - Ornella Muti (Az utolsó asszony, A makrancos pasas, Swann szerelme, A hétköznapi őrület meséi, Love Deal)

A hetvenes és nyolcvanas évek szexikonját már nagyon fiatalon, tizenöt éves korában felfedezte a filmvilág. Az olaszországi szervezett bűnözéssel előszeretettel foglalkozó Damiano Daminani rendezőtől kapta az első főszerepét, egy kamaszlányt alakított, aki egy kegyetlen szicíliai hagyománynak, a nőrablásnak esik áldozatul. Később szinte az összes, Olaszországban népszerű műfajban kipróbálta magát, forgatott giallót, maffiafilmet, pikáns vígjátékot, többek között a Polip-ból ismert Michele Placidóval és Marcello Mastroiannival is dolgozott együtt.

Michele Placido és Ornella Muti az 1973-as Olcsó regény című filmbenForrás: Mokép

Nemzetközi ismertségét a 1980-ban bemutatott Flash Gordon című kultikus sci-finek köszönheti, legtöbben ebben a filmben szembesültek először Muti csodálatos idomaival. Aura hercegnőt, a gonosz Ming császár lányát játszotta, akinek rögtön megtetszik az izmos címszereplő. Felajánlották neki a Bond-lány szerepét az 1981-es Szigorúan bizalmas című filmben, de ő a családja és szerettei miatt visszautasította azt, és inkább visszautazott Olaszországba (Carole Bouquet ugrott be helyette).

Ornella Muti a Flash Gordon című filmbenForrás: Mokép

A Flash Gordon után is szerepelt angol nyelvű filmekben, az 1982-es Csórikám-ban Klaus Kinski, a kilenc évvel későbbi Oscar-ban pedig Sylvester Stallone feleségét alakította. Magyarországon a gengszterkomédiát láthatták a legtöbben, akik azonban a ruha nélküli Mutira kíváncsiak, azoknak a kevésbé ismert olasz, illetve francia filmjeiben érdemes elmerülniük.

Sylvester Stallonéval az Oscarban, Klaus Kinskivel a CsórikámbanForrás: InterCom / Mokép

A kísérletező kedvű Az utolsó asszony le sem tagadhatná, hogy a hetvenes években készült: úgy ábrázolja a férfi és a nő kapcsolatát, hogy minden feleslegesnek vélt réteget leránt róla, a végén pedig Gérard Depardieau öncsonkításnak veti alá magát. A film tere nagyrészt egy csúnya és üres lakásra szorítkozik, a játékidő jelentős részét pedig meztelenül tölti a két főszereplő. A síró csecsemőn kívül tényleg alig van valaki, aki elterelné a figyelmet a rögtön vörös csizmára vetkőző Muti és az álló farkát nem rejtegető Depardieu vad szexmaratonjairól.

Mennyire életszerű, hogy Ornella Muti istennőként belibben a lakásunkba, majd ruháitól megszabadulva befekszik az ágyunkba? Semennyire, de ami ezután történik, az még ennél is hihetetlenebb. Muti minden csáberejét beveti, hogy felébressze a házigazda libidóját, a férfi azonban szex helyett inkább mérgelődik, majd nagymonológot tart, és a fal egy pontját nézi. A makrancos pasas című olasz vígjáték egy magányos farmerről szól, aki csak irtózatosan lassan döbben rá, mekkora szerencse érte azzal, hogy Muti kocsija pont a háza előtt robbant le.

Charles Bukowski a lóversenyért, az alkoholért és a nőkért rajongott, e három témához rendszeresen visszatért írásaiban. Marco Ferreri Hétköznapi őrület meséi című filmjében ugyan Serkingnek hívják a főszereplőt, de egyértelmű, hogy alakját a legendás amerikai íróról mintázták. A Muti által megformált titokzatos nő rántja ki monoton hétköznapjaiból a fickót: előbb csak egy nyalókát szopogat kihívóan, később még egyértelműbb jelet küld, és a radiátorra rádőlve kínálja fel magát. A nő arcára kiül a gyönyör, a férfi pedig reszelős, szomorú hangján egyenesen szerelemnek hívja az aktust.

Az olasz színésznő Jeremy Irons és Alain Delon partnereként Proust Az eltűnt idő nyomában című nagy hatású regényének egyik filmes feldolgozásában is szerepelt. A háromezer oldalas mű első kötetét dolgozta fel a Swann szerelme, amelyben Muti egy előkelő körökben mozgó kurtizánt alakít. A címszereplőt megformáló Jeremy Irons valósággal belebolondul a nőbe, előbb a melleit harapdálja egy kocsiban zötyögve, majd az ágyban is láthatjuk őket szexelni.

Az eddig említett, Muti bájait kreatív  és érzékletes módokon felhasználó filmekkel ellentétben az 1999-ben bemutatott Love Deal-ből már az olcsóság árad. A fantáziátlan vizuális megoldások egy átlagos erotikus film benyomását keltik, amelyben Muti a legkülönfélébb helyzetekben, ágyon, szőnyegen és ablakpárkányon szexel, a partnere egyik alkalommal úgy dobja fel az együttlétet, hogy vodkát szürcsöl a nő melleiről.

Muti nélkül alighanem ez a film egy fabatkát sem érne, így viszont egy újabb emlékeztető arról, hogy miért is tartják őt évtizedek óta a világ egyik legszebb nőjének. A most hatvanegy éves színésznőt utoljára Woody Allen 2012-ben készült Rómának szeretettel című munkájában láthattuk a moziban.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates