Kijöttek az első képek a Budapest noir forgatásáról, végre korhű környezetben és ruhában is láthatjuk Kolovratnik Krisztiánt, a harmincas évek forgatagában bűnügyek nyomába eredő Gordon Zsigmond újságíró megformálóját. A film sikerét nagyban befolyásolhatja majd, hogy Kolovratnik mennyire vág egybe a könyv olvasói által elképzelt, csökönyös, veszélyes helyeken is bátran szaglászó újságíró figurájával.

Kolovratnik Krisztián a Budapest noir című film forgatásánForrás: MTI/Kallos Bea

Kondor Vilmos bűnügyi regényének filmváltozatát közel 900 millióval támogatta a Filmalap, aforgatás február 8-án vette kezdetét eredeti budapesti helyszíneken és stúdióban. A filmet a Scarlett Johanssonnal Budapesten forgatott Amerikai rapszódia rendezője, Gárdos Éva jegyzi, a főbb szerepekben Dobó Katát, Mucsi Zoltánt, Kulka Jánost, Szabó Simont és Anger Zsoltot láthatjuk. Eckhardt Krisztina fotóriportert Tenki Réka alakítja.

Tenki Réka a Budapest noir forgatásánForrás: Kende Tamás / Kondor Vilmos Facebook

A 2008-ban megjelent, négy folytatást megélt Budapest noir egy olyan műfajt honosított meg hazánkban, amely addig egész egyszerűen nem létezett a magyar irodalomban. Kondor Vilmos a hard-boiled detektívregények eszköztárát felhasználva festette meg a második világháború előtti budapesti forgatagot, és alkotott meg egy cigarettázó, lebujokban és kávézókban kérdezösködő, állandóan az utcaköveket koptató magányos hőst. A negyvenes és ötvenes években Humphrey Bogart vagy Burt Lancaster játszott el ilyen karaktereket az amerikai film-noirokban.

A magyar krimi eséllyel pályázik a külföldi nézők érdeklődésére is. A Raymond Chandler stílusában fogant detektívregény nem csupán itthon vált sokak kedvencévé, de számos mása nyelvre is lefordították, többek között Lengyelországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban is megjelent a könyv.

Kolovratnik Krisztián és Tenki Réka a Budapest noir című filmbenForrás: Kende Tamás / Kondor Vilmos Facebook

Gordon Zsigmond 1936 viharos őszén, Gömbös Gyula temetésének idején kezd el nyomozni egy meggyilkolt prostituált ügyében. A nő senkinek nem hiányzik, Gordon mégsem engedi el az ügyet, és hamarosan befolyásos politikai szereplőkig jut el.

Kolovratnik Krisztián és Mucsi Zoltán Budapest noir című fim forgatásánForrás: MTI/Kallos Bea

A Budapest noir várhatóan 2017 elején kerül fel a mozik műsorára. A regény rajongójaként nagyon szurkolok a filmnek, remélhetőleg ismét ugyanúgy ugyanazzal az élvezettel, döbbenettel és felfedezőkedvvel tudok alámerülni a háború előtti Budapest bugyraiba, mint amikor a könyvet olvastam. A forgatásról a Cineuropa is hírt adott, és a következő, külső helyszínen készült képet publikálta.

Tenki Réka és Kolovratnik Krisztián a Budapest noir című filmbenForrás: Cineuropa