A Saul fia mindjárt csúcsot dönt Romániában

2016.03.16. 14:30

Napra pontosan kilenc hónappal a magyarországi bemutató után, múlt pénteken került a romániai mozikba a Saul fia. Az Oscar-díjas magyar filmre 6 464-en ültek be az első hétvégéjén, az elővetítésekkel együtt már 7 534 nézőnél tart Nemes Jeles László alkotása. Ez kiemelkedően erős nyitásnak számít, Romániában az eddigi legnézettebb magyar filmre, a 2002-es Valami Ameriká-ra csak 743-an váltottak jegyet a kezdő hétvégéjén, majd Herendi Gábor komédiája összesen 8 246 nézőt vonzott. Ezt az eredményt a Saul fia napokon belül meg fogja dönteni.

A Saul fia román bannerjeForrás: Transilvania Film

A film helyi forgalmazója városokra lebontva is közzé tette a Saul fia nézettségi adatait a Facebookon. Ezek szerint Kolozsváron volt a legnagyobb érdeklődés a magyar film iránt, az erdélyi városban több mint 2266 néző volt kíváncsi rá. Második helyen Marosvásárhely áll, ahol több mint ezren nézték meg.

Az elmúlt tizenöt évben összesen tizenöt magyar filmet vetítettek romániai mozikban a Saul fiá-val együtt, legutóbb a Fehér Isten-t mutatták be tavaly februárban, Mundruczó kutyás filmjének 3 439 nézője volt Romániában.

A Saul fia egyik romániai vetítésének közönségeForrás: Transilvania Film Facebook

Nem Románia az egyetlen külföldi ország, ahol rövid időn belül dönt csúcsot a Saul fia: Franciaországban például több mint háromszor annyi nézőt vonzott, mint az addigi legnézettebb magyar film, Amerikában pedig már ötször akkora bevételt ért el, mint a korábbi legsikeresebb magyar film. Itthon eddig 218 457 mozijegyet váltottak a Saul fiá-ra.

A romániai mozinézettségi adatokat a CineMagia.ro nevű filmes oldalról vettük.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK