Három héttel ezelőtt számoltunk be arról, hogy az év első magyar meglepetéssikere lett Kaszás Géza A Lovasíjász című lírai dokumentumfilmje, ami a Kassai Lajos által alapított harcművészeti iskolát és a mögötte lévő filozófiát mutatja be. A filmet forgalmazó Anjou Lafayette vezetőjétől, Venczel Endrétől megtudtuk, hogy A Lovasíjász országos össznézőszáma már 55 ezer felett van. Csak március 15-én - azon a napon, amelyen Kassai megkapta a Magyar Érdemrend középkeresztjét - 2 425-en ültek be a filmre.

Kassai Lajos A Lovasíjász című filmbenForrás: Anjou Lafayette

Február végén azt írtam, hogy "A Lovasíjász már a Vajna-filmek felét a porban hagyta", mostanra pedig két újabb, a Filmalap által támogatott alkotást utasított maga mögé: a Cannes-ban díjazott Fehér Isten-t (44 596 néző), illetve a Hadházi László és Kiss Ádám főszereplésével készült Dumapárbaj-t (42 100 néző).

Érdekes összehasonlítani A Lovasíjász és a Gondolj rám eredményét is, ugyanis ez a két film ugyanazon a napon került a mozikba január végén. Kern András - aki társrendezőként jegyzi a rendszerváltás óta eltelt időszak legsikeresebb magyar filmjét (A miniszter félrelép, 670 ezer néző) - legújabb komédiájára 27 531-en váltottak eddig jegyet, azaz kevesebb mint feleannyian, mint Kaszás dokumentumfilmjére.

A Lovasíjász-t jelenleg az ország több mint két tucat mozijában és művelődési házában lehet megnézni, a vetítésekkel kapcsolatban a film hivatalos Facebook-oldalán érdemes informálódni.