Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Volt idő, amikor ő volt a magyar Bridget Jones, de Hámori Gabriella már régen túllépett ezen: poplemezt adott ki, szerencsét próbált Amerikában, ha nagyobb szerencséje van, lehetett volna Tom Cruise partnere a legújabb Mission: Impossible-filmben. A légies finomságú, huncut mosolyú színésznő először egy tükör előtt vetkőzött le, és méregette szépséges testét, később felbátorodott, és egy brazil férfit kért arra, hogy büntesse meg végtelenül.

#78 - Hámori Gabriella (I Love Budapest, Kaméleon, Budapest, A vizsga)

A Valami Amerika stopposlányaként, illetve az Állítsátok meg Terézanyut címszereplőjeként vált ismertté Magyarországon, aki azonban odafigyelt a magyar filmekre, az már a 2001-es I Love Budapest idején felfedezhette Hámori törékeny szépségét, légies finomságát, huncutságát. Később sem múlt el a varázslat, a Szezon-ban, az Eszter hagyatéká-ban vagy A vizsgá-ban is emlékezetes alakítást nyújtott a színésznő.

Fenyő Iván és Hámori Gabriella a Magyar szépség című 2003-as filmbenForrás: Hungaricom

Az I Love Budapest fontos film számomra, kezdő filmbolond koromban többek között ez az alkotás győzött meg arról, hogy érdemes esélyt adni az új magyar filmeknek. A színésznő is boldogan gondolt vissza első főszerepére, a 2009-ben készült interjúnkban mesélt arról, hogy szeretett az I Love Budapest-en dolgozni. Egy naiv vidéki lányt formált meg, akit felkészületlenül ér a főváros farkastörvények által uralt világa. Egyre nagyobb slamasztikába kerül, míg egy meseszerű fordulat ki nem húzza a bajból, és el nem repül egy teknőssel és Csányi Sándorral.

A fentebb látható részletben egy tükör előtt ismerkedik a testével az I Love Budapest álmodozó hajlamú főszereplője. Magát méregetve gombolja ki a blúzát, miközben Pohárnok Gergely kamerája komótosan elfordul a nő tükörképe felé. Rövid, de annál hatásosabb, Yonderboi zenéjével aláfestett jelenet. Komoly döntéseket kell meghoznia a lánynak a film folyamán: belekapaszkodik az otthonról hozott ideáljaiba, vagy a gyors előrejutás érdekében ledobja magáról a ruhát, ahogy azt a barátnője teszi?

Hámori Gabriella a közönségfilmek miatt került a lapok címlapjára, ő azonban ezeknek a filmeknek a többségével nem volt elégedett. Behozták az életébe a bulvárt, illetve nem elégítették ki a művészi ambícióit: „Szeretek beszélni a szerepeken keresztül arról, ahogyan a világot, az embereket látom. Úgy érzem, vesztegetem, pocsékolom az időmet, ha olyasmit forgatok, ami nem ad erre módot.”

Hámori Gabriella 2009-benFotó: Pályi Zsófia

A Terézanyu forgatását imádta, de a film okozta népszerűséget megszenvedte a színésznő. Számos közönségfilmre mondott nemet, míg Goda Krisztina és a Kaméleon című szélhámosfilm forgatókönyve meg nem győzte. Úgy gondolta, hogy ez egy „karakteresebb” alkotás lesz.

Egy balerinát játszott el benne, aki képtelen megbékélni az idő múlásával, és aki beszélgetés helyett inkább ágyba viszi Nagy Ervint. Teljesen nyilvánvaló, hogy az alábbi szexjelenet nagy részében nem Hámori Gabriellát látjuk, hanem egy testdublőrt: a mell mérete, formája, de még csak a bőr tónusa sem stimmel. 

Úgy érezte, hogy itthon beskatulyázták a Terézanyu-s karaktere miatt, és ezért külföldre kellett mennie, hogy más típusú szerepekre is kipróbálják. Ott történhetett meg, hogy egy, a Ex Machiná-ra gyanúsan hasonlító sci-fi válogatásán egy hideg droid szerepére nézték meg.

2011-ben indult el szerencsét próbálni, járt Berlinben, New Yorkban és Los Angelesben, és ugyan nagy filmes szerepet nem sikerült megkaparintania, de így is elképesztő, milyen meghallgatásokra járt. Visszahívták egy meg nem valósult Terrence Malick-projekthez, versenyben volt a Mission: Impossible ötödik részének női főszerepére, és a többek között az Anna Kareniná-t jegyző Joe Wrightnál is járt meghallgatáson. Emellett hazai színházi pályafutását sem adta fel, és még egy poplemezt is megjelentetett az Amber Smith énekesével, Poniklo Imrével Ez nem örmény népzene címmel.

A cikkre való felkészülés közben döbbentem rá, hogy Hámori Gabriella egy rendkívül sokrétű személyiség. Mer kockáztatni, nem fél attól, hogy döntései miatt többször is szinte a nulláról kell újrakezdenie.  Így történhetett meg, hogy Alan Rickman mellett ő is szerepelt a Portraits in Dramatic Time című kísérleti filmben, amit egy hónapon keresztül egy New York-i színház falára vetítve is meg lehetett nézni.

Hámori Gabriella a Portraits in Dramatic Time című filmbenForrás: davidmichalek.net

De ezzel most előreszaladtunk az időben. Hámori Gabriella első kitekintése a nemzetközi filmvilágba a 2008-as Budapest című brazil szerelmi dráma volt. Szerepe szerint az Írók Boltjában ismerkedik meg a külföldi főhőssel, akit arról tájékoztat, hogy könyvekből nem lehet megtanulni magyarul, valamint hogy a magyar a világ egyetlen nyelve, amelyet még az ördög is tisztel.

A magyar nyelv később is fontos szerepet kap, Hámori arra kéri az őt felhevülten csókolgató Leonardo Medeirost, hogy büntesse meg végtelenül. A képek azt támasztják alá, hogy a brazil férfi megértette a nő kérését.

A dél-amerikai szellemíró és magyar barátnője szeretkezése lírai finomsággal, zongoraszóval kísérve elevenedik meg a filmben. Akár még arra is gondolhatunk, hogy Hámori fel és alá járó testét a Hold világítja meg. Végtelenül szép jelenet, ami pont nem lépi azt a határt, hogy giccsesnek nevezhessük. Megérdemelten került be az elmúlt évtized legjobb magyar szexjelenetei közé.

A vizsga című film vonatkozó részletét fogom mutogatni akkor, amikor azt kell bizonyítanom, hogy egy szexjelenet úgy is lehet érzéki, ha a melltartó nem kerül le a színésznőről. Hámori Gabriella kettesével szedi a lépcsőket a történelmi drámában, csak hogy minél hamarabb egymásnak eshessenek a szeretőjével, akit egykori főiskolás osztálytársa, Nagy Zsolt alakít.

Hámori Gabriella A vizsga című filmbenFotó: Szabó Adrienn

Nem pazarolják az időt csevejre, helyette rögtön felszántják a fél lakást, a falnak dőlve, az asztalra feküdve falják fel egymást. És mindezt úgy, hogy közben a kényelmetlenül feszengő és nagyokat nyelő Kulka János és Scherer Péter lehallgatja őket.

„Elkezdtem egy kicsit távolodni a színészettől” - árulta el 2016 elején a Marie-Claire-nek. Már eddig is rengeteg dolgot kipróbált, de idén ismét egy újabb szakmába kóstol bele Hámori Gabriella: elment rendezőasszisztensnek Szász János mellé a nemrég leforgott Sóhajok hídja című drámába, amiben Gryllus Dorka, Nagy Zsolt és Hegedűs D. Géza játssza a három főszerepet. 

Cikksorozatunk korábbi részei:

#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates