Woody Allen Café Society című filmjével indul az idei cannes-i filmfesztivál május 11-én. A nyolcvanéves legendás rendező nem hisz abban, hogy a filmeknek versengeni kéne egymással, így a legújabb munkáját is versenyen kívül fogják vetíteni a világ legjelentősebb filmfesztiválján. Allen korábban már kétszer szállította a cannes-i nyitófilmet, öt évvel ezelőtt az Éjfélkor Párizsban, 2002-ben pedig a Hollywoodi történet kapta ezt a megtiszteltetést, és ez már a tizennegyedik alkalom, hogy a rendező aktuális filmje a francia Riviérán debütál.

Jesse Eisenberg, Kristen Stewart és Woody Allen a Café Society forgatásánForrás: Amazon Studios

Az 1930-as években játszódó Café Society főhőse egy fiatalember (Jesse Eisenberg), aki azzal a tervvel érkezik Hollywoodba, hogy a filmiparban dolgozzon, és beleszeressen egy lányba. A kiszemelt hölgyet Kristen Stewart alakítja, illetve feltűnik még a filmben Blake Lively, Parker Posey és Steve Carell is.

A szereposztásból többen is visszatérő vendégnek számítanak Cannes-ban: Eisenberg a magyar mozikban jelenleg futó Hétköznapi titkaink-kal volt versenyben tavaly, Stewart négy évvel ezelőtt az Úton, 2014-ben a Sils Maria felhői vörös szőnyeges díszbemutatóján vonult ott fel, Carell pedig ugyanabban az évben a Foxcatcher-ben nyújtott döbbenetes alakításával kápráztatta el a fesztivál nézőit.

Emma Stone, Woody Allen és Parker Posey az Abszurd alak cannes-i díszbemutatóján 2015. május 15-énForrás: AFP/Anne-Christine Poujoulat

A 2016-os cannes-i filmfesztivált május 11. és 22. között rendezik meg, a hivatalos program felhozatalát április 14-én jelentik be. Ahogy az elmúlt tizenegy évben minden alkalommal, az Origo riporterei az idén is a helyszínről tudósítanak a történésekről.