Kihirdették az április 7-én kezdődő, 23. Titanic Filmfesztivál versenyprogramját. Kilenc alkotás mérkőzik meg a fődíjért, a mustra szervezői szerint közös bennük, hogy bonyolult és félszeg emberi kapcsolatokat ábrázolnak újító módon: van köztük szürrealista, finoman érzelmes, szórakoztató, provokatív és bensőségesen személyes alkotás – némelyik pedig mindezeknek a keveréke.

  • Házi gondozás (Home Care) – Csehország
  • Mindennapi életünk (Our Everyday Life) – Bosznia-Hercegovina
  • Apa és lánya (The Daughter) – Ausztrália
  • Démonok (The Demons) – Kanada
  • Verem az erdőben (Couple in a Hole) – Belgium, Egyesült Királyság
  • Sárvirág (Mellow Mud) – Lettország
  • Ami a sötétben rejlik (What’s in the Darkness) – Kína
  • Evolúció (Evolution) – Franciaország
  • Aloys (Aloys) – Svájc
Képkocka az Evolúció című filmbőlForrás: Titanic

Az Evolúció beválogatása okozta számunkra a legnagyobb örömöt. Lucile Hadžihalilović második nagyjátékfilmjének a meseszép plakátjához korábban írt egy dícsőítő ódát Varga Ferenc kollégám, Onozó Róbert pedig már meg is nézte ezt az álomszerű logikát követő horrort. Nem tudta eldönteni, hogy egy hipnotikus remekművet vagy egy fura baromságot látott-e, de végig beszippantotta és elvarázsolta a film.

Az Evolúció tizenéves főszereplője egy holttestet vél felfedezni a tengerben, de az anyja nem hisz neki. Később egy közeli kórházba viszik a fiút, ahol aztán orvosi kísérletek egész sorának vetik alá. A Guardian kritikusát szintén elbűvölte ez a „hátborzongató, kicsit talán undorító, de az olcsó ijesztegetésnek mindig ellenálló” testhorror, fogódzókat keresve a Scarlett Johansson főszereplésével készült A felszín alatt-hoz (Under the Skin), illetve a Feltörő színek (Upstream Color) című sci-fihez hasonlította.

Flieaguf Bence berlini filmfesztiválon debütált, Liliom ösvény című filmjét a Titanicon lehet majd először Magyarországon megnézni. Nyitófilmként az ausztrál, egy ősi, csendes­óceáni törzs világába kalauzoló Tanná-t vetítik majd le, a fesztivált az A Bigger Splash című fülledt thriller zárja, amiben Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Matthias Schoenaerts és A szürke ötven árnyalata női főszerepével befutott Dakota Johnson keveredik furcsa szerelmi négyszögbe egy napfényes olasz szigeten.

Dakota Johnson az A Bigger Splash című filmbenForrás: Titanic

A Titanic összes szekciójának teljes programja és vetítési időpontjai március 31-től lesznek elérhetők a fesztivál honlapján.