Vágólapra másolva!
Antal Nimród hazajött a Viszkis miatt, Nemes Jeles László előbb még itthon leforgatja a második nagyjátékfilmjét, de így sem marad magyar rendező nélkül Hollywood. Ha valamelyik stúdió lecsap a Bradley Cooper főszereplésével tervezett mélytengeri sci-fire, akkor a Fehér Istent jegyző Mundruczó Kornél a tengerentúlon forgathat, és viheti le a Föld legmélyebb pontjára az Amerikai mesterlövész sztárját.
Vágólapra másolva!

Koltai Lajos (Este) és Antal Nimród (Ragadozók) után egy újabb magyar rendező törhet be Hollywoodba. A Deltá-t és a Fehér Isten-t jegyző Mundruczó Kornél a háromszoros Oscar-jelölt Bradley Cooper főszereplésével forgathat mélytengeri környezetben játszódó sci-fit Max Landis forgatókönyvéből – adta hírül a The Wrap. Míg Antal jobbára B-kategóriás thrillereket rendezett a tengerentúlon, addig Mundruczó rögtön a hollywoodi nagymenők közé kerülhetne ezzel a filmmel. Legalábbis a Napos oldal és az Amerikai mesterlövész sztárjáról nem tudjuk elképzelni, hogy egy gagyi sci-fihez szerződne le.

Bradley Cooper az Oscar-jelöltek ebédjén 2015-ben Forrás: AFP/Robyn Beck

A filmtervnek már címe is van, a Deeper-ben egy kegyvesztett űrhajóst alakítana Cooper, aki egy újonnan felfedezett óceáni árokba merül alá. Egyes vélekedések szerint ebben az árokban lehet a Föld legmélyebb pontja. A fickónak hamarosan fizikai és pszichológiai értelemben is harcba kell szállnia a tenger mélyén lakozó, titokzatos erőkkel.

A tartalomleírás alapján elsőként James Cameron A mélység titka című sci-fije jutott az eszünkbe, Landis viszont egy azóta törölt tweetben a Ragyogás-hoz és a 2001: Űrodüsszeiá-hoz hasonlította a projektet, illetve megnevezte ihletforrásként többek között a Birdman-t és a Locke-ot is. Ez utóbbi film teljes játékidejében Tom Hardy-t néztük egy autóban telefonálgatni, tehát gyanús, hogy a Deeper-ben sem láthatunk majd mást Bradley Cooperen kívül.

Írással csinálta meg a szerencséjét

A Deeper még nem tart ott, hogy elkezdődhessen a forgatása. A producer jelenleg a projekttel házal különböző stúdióknál, a csomag részét képezi Max Landis forgatókönyve, Bradley Cooper és Mundruczó Kornél. Nyugodtan lehetünk bizakodóak, Landis előző projektjére, a Bright című zsarufilmre a Netflix csapott le, és kilencvenmillió dolláros költségvetéssel valósítja meg Will Smith és Joel Edgerton főszereplésével. A forgatókönyvért négymillió dollárt kapott Landis, ami mostanában hallatlanul magas összegnek számít (ennyi pénzt a kilencvenes évek elején fizettek olyan sztáríróknak, mint Joe Eszterhas vagy Shane Black).

Max Landis a 2015-ös torontói filmfesztiválon Forrás: AFP/2015 Getty Images/Sonia Recchia

Landis - aki egyébként az Amerikába jöttem-et és a Stallone-féle Oszkár-t is rendező John Landis fia - Az erő krónikája forgatókönyvével szerzett magának nevet a szakmában, az egyedi kivitelezésű szuperhősfilm mindössze 12 millióból készült, és ennek a tízszeresét termelte meg a világban. Ő írta a BeSzERvezve című füves akcióvígjátékot és a Daniel Radcliffe főszereplésével készült Victor Frankenstein-t is, és bár ezek a filmek megbuktak Amerikában, Hollywood továbbra is megbízik benne. A Fantasztikus négyes-hez is írt egy forgatókönyvet, de az ő verzióját visszautasította a stúdió.

Jesse Eisenberg és Kristen Stewart a BeSZERvezve című filmben Forrás: Fórum Hungary

Landis spec scripteket is ír, vagyis nem megrendelésre alkot, hanem a kész művet próbálja eladni, és teszi ezt nagy sikerrel: a Bright-ért két héten át tartó licitháború alakult ki. A Deadline azt jósolja, hogy a mostani licitálás ugyan nem fog elmenni kilencven millióig, de a Deeper-ért is legalább párszor tíz milliót kell majd ajánlania a befutónak. A The Wrap úgy tudja, hogy számos stúdió tett ajánlatot a mélytengeri sci-fire.

Lila ködből a Los Angeles-i napsütésbe

Pár éve még elképzelhetetlennek tartottuk volna, hogy Mundruczó műfaji filmet rendezzen Hollywoodban. Nézőpróbáló művészfilmekkel indította el a pályáját, a Johanna például egy kórházban játszódó Jeanne D’Arc-parafrázis volt, amelyben áriázva kommunikálnak a szereplők. Mundruczó visszatérő vendég a cannes-i filmfesztiválon: a 2005-ös Johanna az Un Certain Regard szekcióban indult, három évvel később a Duna torkolatvidékén játszódó Delta már a versenyprogramban kapott helyet, ahogy a 2012-es Szelíd teremtés is.

Psotta Zsófia, a Fehér Isten egyik négylábú sztárja és Mundruczó Kornél a 2014-es cannes-i filmfesztiválon Forrás: AFP/Bertrand Langlois

A 2014-ban bemutatott Fehér Istennel aratta eddigi legnagyobb közönség- és fesztiválsikerét. A kutyaapokalipszissel rémisztgető thriller fordulatot jelentett a pályáján: a műfaji filmkészítés irányába mozdult el, addigi műveihez képest befogadhatóbb módon fogalmazta meg a gondolatait. A Fehér Isten-t Amerikában is bemutatták, és a Saul fia eljöveteléig az volt a rendszerváltás óta legsikeresebb magyar film a tengerentúli mozikban.

A Deeper elkészültét Mundruczó párhuzamosan futó európai projektje is hátráltathatja, amire kis híján 700 millió forint gyártási támogatást kapott a Filmalaptól. Május elején kezdődik a forgatása a magyar-német koprodukcióban készülő Felesleges ember-nek, ami egy különleges képességű fiú és egy orvos barátságáról szól, akik a migrációs válság közepén találkoznak. Először tehát a Felesleges ember-nek ugorhat neki Mundruczó, és amennyiben gazdára lel a Deeper, akkor jövőre indíthatja be a hollywoodi karrierjét.