Cikksorozatunkban sorra vesszük a legendás filmes pucérkodásokat, amelyek meghatározóak voltak szerzőink pszichoszexuális fejlődésében. Bolondos időjósként lett híres, aztán női Indiana Jonesként olyat tett, ami csak egy francia közönségfilmben elképzelhető. Huncut módon úgy fürdözött, hogy a mellei még éppen hogy, de kilátszódtak a kád vízéből. Karrierje eddigi legjobb filmjében bebizonyította, hogy egy nő állapotosan is lehet iszonyúan szexi. 

#78 - Louise Bourgoin (Adéle és a múmiák rejtélye, L'autre monde, A legszebb dolog, Je suis un soldat)

A hat évvel ezelőtti Adéle és a múmiák rejtélye egy bohókás és lendületes misztikus kalandfilm volt, amiből azonban nem a címben is megénekelt, Párizs utcáin masírozó múmiák maradtak meg a legélesebben az emlékezetemben, hanem a főhősnő egyik legnyugodalmasabb jelenete. Louise Bourgoin elmerengve, a kádban ülve cigarettázik. Ez eddig semmi extra, de ravasz módon pont úgy fekszik a vízben a kacér színésznő, hogy a mellbimbói még éppen hogy, de kilátszódjanak. Ez volt az a pont, ahol mindenkinek le kellett, hogy essen, hogy ez egy francia film. Illetve ez volt az a pont, amikor belezúgtam Louise Burgoinba.

Louise Bourgoin az Adéle és a múmiák rejtélye című filmbenForrás: Fórum Hungary

Sokáig meg sem fordult a fejében, hogy színész lesz. Huszonhárom éves korára elvégezte a képzőművészeti egyetemet, majd szülei hivatását követve tanári diplomát akart szerezni. Ekkor jött rá, hogy ehhez a munkához türelme és affinitása sincsen. „Amikor kibuktam az egyetemről, először bepánikoltam, hogy elkallódom, és egy krétarajzként végzem Párizs valamelyik utcáján” – mesélte az Origónak Cannes-ban az Adéle és a múmiák rejtélye idején.

Pánik helyett szerencsére munkát keresek, és egy váratlan ötlettől vezérelve beadta az önéletrajzát a tévéhez. Egy gyerekműsort vezetett először, de karrierje akkor indult lendült be igazán, amikor a Canal+ tévécsatornánál időjós lett. Nem csupán az időjárást kellett ismertetnie, rögtönöznie, bolondoznia kellett a kamera előtt. Két év leforgása alatt nagy népszerűségre tett szert Franciaországban, hamarosan a filmrendezők is meglátták a színészetet sohasem tanuló Bourgoinban a fantáziát.

Első filmje a 2008-as A monacói lány voltForrás: Flamex

Az eredeti képregény és Luc Besson Adéle-ja egyaránt öntörvényű, független és fittyet hány a férfiakra. Van azonban egy fontos különbség közöttük: a filmbéli kalandornő sokkal szebb. Louise Bourgoin egy múmia előtt vetkőzik le a kalandfilmben, mit sem sejtve arról, hogy a halottnak hitt lény valójában figyeli őt.

A tüneményes Bourgoin ennél közelebb nem került férfihoz az Adéle és a múmiák rejtélyé-ben, túlságosan is el volt foglalva a húga megmentésével. A Kék bársony fülledt hangulatát újrateremteni próbáló, félig egy számítógépes játék virtuális világában játszódó L'autre monde-ban azonban már minden figyelmét a férfiaknak szentelte. Egy titokzatos, platinaszőke csábítót játszott, aki valósággal megbabonázta a naiv férfi főszereplőt. Úgy öltözködik a fürdőszobában, hogy a tükörben lázni lehessen a formás testét, a feneke fölé tetovált mennyország feliratot.

„Ez volt az első szerepem, amely teljes odaadást kívánt” – mesélte a nálunk 2012-ben bemutatott A legszebb dolog-ról az Origo riporterének. „Rengeteg felkészülést igényelt, és amiatt is nagyon nehéz volt, mert minden nap rám csatolták azt a műhasat.” Karrierje eddigi csúcspontját jelöli ki ez a film, amely őszintén, egyenesen mesél a gyerekvállalásról, „pont annyi humorral és szentimentalizmussal, ami az életben is megtalálható”.

Louise Bourgoin A legszebb dolog című filmbenForrás: Odeon

Szexi tud lenni egy állapotos nő? Gáz, ha a férfi nem kívánja a szexet a szülés előtti hónapokban? És mi történik, ha már megszületett a baba? Lehet úgy szeretkezni, hogy közben mellettük sír a csecsemő? Ezek a kérdések mind felmerülhetnek önben, ha megnézi Bourgoin filmbéli meztelenkedéseit összegyűjtő videót. Az összevágott részleteket megnézve nekem a leghatározottabb igen a válaszom az első kérdésre.

Utoljára a 2015-ben Cannes-ban debütált Je suis un soldat (Katona vagyok) című drámában vált meg a ruháitól. Egy munkanélküli, elcsigázott nőt alakít, aki az illegális kutyakereskedelemben érdekelt nagybátyjához szegődik el dolgozni. A beillesztett részletből hiányzik ez a filmben amúgy hangsúlyos társadalmi dimenzió, Bourgoint láthatja benne, ahogy feszült arccal vetkőzik egy vízfolyás mellett. De ne gondoljunk rosszra, nem öngyilkosságra készülődik, mindössze meg akar lepni egy szerencsés férfit.

Cikksorozatunk korábbi részei:

#77 - Ornella Muti
#76 - Christina Ricci
#75 - Alyssa Milano
#74 - Rooney Mara
#73 - Denise Richards
#72 - Marion Cotillard
#71 - Elizabeth Berkley 
#70 - Shannon Elizabeth
#69 - Kerekes Vica
#68 - Ludivine Sagnier
#67 - Sylvia Kristel
#66 - Katie Holmes
#65 - Eva Green
#64 - Virginie Ledoyen
#63 - Patsy Kensit
#62 - Léa Seydoux
#61 - Olivia Wilde
#60 - Kirsten Dunst
#59 - Lizzy Caplan
#58 - Vanessa Paradis
#57 - Jessica Chastain
#56 - Rebecca De Mornay
#55 - Bo Derek
#54 - Keira Knightley
#53 - Gryllus Dorka
#52 - Madeleine Stowe
#51 - Reese Witherspoon
#50 - Scarlett Johansson
#49 - Dobó Kata
#48 - Cindy Crawford
#47 - Rebecca Romijn
#46 - Emily Blunt
#45 - Asia Argento
#44 - Osvárt Andrea
#43 - Drew Barrymore
#42 - Gabrielle Anwar
#41 - Alexandra Daddario
#40 - Charlize Theron
#39 - Gemma Arterton
#38 - Nicole Kidman
#37 - Kim Cattrall
#36 - Amy Smart
#35 - Rosario Dawson
#34 - Jamie Lee Curtis
#33 - Anne Hathaway
#32 - Emmanuelle Seigner
#31 - Anna Falchi
#30 - Amber Heard
#29 - Amber Smith
#28 - Elizabeth Hurley
#27 - Valeria Golino
#26 - Demi Moore
#25 - Angelina Jolie
#24 - Mathilda May
#23 - Mädchen Amick
#22 - Penélope Cruz
#21 - Erika Eleniak
#20 - Paz Vega
#19 - Natasha Henstridge
#18 - Kim Basinger
#17 - Madonna
#16 - Sherilyn Fenn
#15 - Irene Jacob
#14 - Patricia Arquette
#13 - Salma Hayek
#12 - Rachel Weisz
#11 - Marisa Tomei
#10 - Halle Berry
#9 - Heather Graham
#8 - Uma Thurman
#7 - Liv Tyler
#6 - Sharon Stone
#5 - Susan Sarandon
#4 - Jane March
#3 - Jennifer Connelly és Virginia Madsen
#2 - Shannon Tweed
#1 - Phoebe Cates