Csütörtök este teljessé vált a 23. Titanic Filmfesztivál programja, végre át lehet bogarászni a kínálatot, és kiválogatni a nekünk tetsző alkotásokat. A versenyprogram filmjeit már korábban kihirdették, most a többi szekcióról hullt le a lepel.

A fesztivál zárófilmjének meghirdetett, fülledt hangulatú A Bigger Splash-t és a fődíjért versenyző Evolúció című művészhorrort már korábban felírtam magamnak, mint kihagyhatatlan programot, és a szekciók átböngészésével most minimum három másik filmnek is nagyon megörültem.

Kurt Russell a Bone Tomahawk című filmbenForrás: Titanic

Nem kell más forráshoz folyamodni, helyette a legideálisabb helyen, a moziban nézhetjük meg a külföldön már körberajongott, kannibálokat és cowboyokat egymásnak eresztő Bone Tomahawk című brutálwesternt, amiben újból megcsodálhatjuk Kurt Russell fantasztikus arcszőrzetét, amit feltehetően igazából az Aljas nyolcas-hoz növesztett, de itt is remekül működik.

A Titanic elhozza a magyaroknak az utóbbi idők legfelkapottabb horrorfilmjét is. Az aprópénzből, 1 millió dollárból készült The Witch másfél hónap alatt 24 milliót hozott Amerikában, de a forgalmazó úgy érzi, van még szufla a filmben, ezért most hétvégén stílusosan 666 moziba küldik be. A 17. században játszódó félelmetes történet még a tavalyi Karlovy Vary-i filmfesztiválon nyűgözte le Lavicska Zsuzsanna kollégámat: kritikájában sajátos, mesebeli hangulatról, fokozatosan felszínre bukó borzalmakról és egy végső, nagy szétesésről írt. 

Anya Taylor-Joy a The Witch című filmbenForrás: A24

Tényleg megéri átnézni a programot, én például abból szereztem tudomást A bérgyilkosság című dél-koreai történelmi film létezéséről. Dél-Korea Japán megszállása idején játszódik, egy mesterlövészt, egy katonát és egy robbanóanyag-szakértőt szemelnek ki benne egy különleges küldetés elvégzésére. A pazar látványvilágú A bérgyilkosság-ot A piszkos tizenkettő-höz hasonlította a Variety szerzője, és úgy jellemezte, mintha Sergio Leone, Steven Spielberg és John Woo fogott volna össze az elkészítésekor.

Képkocka A bérgyilkosság című filmbenForrás: Titanic

A 23. Titanic Filmfesztivál április 7-től 16-ig tart, a jegyek már kaphatóak az Uránia és a Toldi mozi honlapján.